Riigipiiri seaduse kohaselt on Venemaalt Eestisse pääsemiseks edaspidi vaja Euroopa Liidu vaktsineerimistõendit, viiruse läbipõdemise tõendit või negatiivse testi tõendit.

"Kui inimestel pole selliseid dokumente ette näidata või PPA ei usalda, saadetakse tagasi," lausus peaminister Kaja Kallas Delfile.

Usalduse all peab ta silmas seda, et idanaabrite juures on võimalik teatud rahasummade eest osta ka nn võltstõendeid. Kas paber on pädev või mitte, otsustavad PPA ametnikud. Et süsteem oleks usaldusväärsem, on kiirtesti edaspidi võimalik teha ka piiril. See läheb maksma umbes 10 eurot.

Seoses deltatüve levikuga on riike, kes teinud ka järske sulgemisotsuseid. Näiteks teisipäevast lubab Saksamaa Venemaalt oma riiki siseneda vaid enda kodanikel ja püsielanikel. Teiste jaoks on piir suletud.

Sellisest stsenaariumist oli juttu ka Eesti valitsuses. Kallase sõnutsi oleks see variandiks ka Eestis, ent ta selgitab, miks peetakse praegust lähenemist õigeks.

Olukorrast Venemaal annab ilmeka pildi seegi, mis juhtus Soome spordisõpradega. Põhjanaabrite juures on Peterburist naasnud jalgpallituristidel tuvastatud 386 nakatumist ja nakkus on edasi antud veel 50 inimesele.