„Meie mõtted on inimestega, kes on kaotanud oma lähedasi kuumuse tõttu,” ütles Trudeau, nimetades viimase aja ilma meeldetuletuseks vajaduse kohta võidelda kliimamuutuse vastu, vahendab BBC News.

Ebanormaalselt kõrgeid temperatuure mõõdetakse kogu Põhja-Ameerikas. Kanada Briti Columbia provintsis on aga asi eriti hull. Seal mõõdeti kolmandat päeva järjest kõigi aegade rekordkuumus, mis on nüüd 49,6 kraadi.

Briti Columbia võimud teatasid eile, et viie päeva jooksul kuumalaine ajal on provintsis teatatud vähemalt 486 äkksurmast. Neid on 195% rohkem kui sellise perioodi kohta tavapärane 165, teatas peakoroner Lisa Lapoint.

„Kuigi on liiga vara kindlalt öelda, kui paljud neist surmadest on seotud kuumusega, usutakse, et on tõenäoline, et teatatud surmade arvu märkimisväärne suurenemine on seostatav äärmusliku ilmaga, mida Briti Columbia on kogenud ja mis mõjutab jätkuvalt meie provintsi paljusid osi,” ütles Lapoint.

Kõrvetavat kuumust Kanada ja USA lääneosas põhjustab väheliikuv kuum kõrgrõhkkond, mis ulatub Californiast Kanada Arktikani. Rannikul on kuumus veidi järele andnud, aga sisemaal erilist leevendust ei ole.

Briti Columbias Castlegaris elav Janice Houldsworth ütles BBC-le, et ei ole neli päeva väljas käinud. „Ma ei ole oma 70 eluaasta jooksul midagi sellist kogenud,” ütles Houldsworth. „Me oleme pimendanud kõik aknad, ventilaatorid töötavad 24/7 ja pihustavad udu, teeme külmi jalavanne ja käime külma duši all ning joome tonnide viisi vedelikku.”

Trudeau mälestas ohvreid ja nimetas kuumalaineid kasvavaks probleemiks.

„Föderaalvalitsus on nagu alati olemas, et aidata nii, kuidas suudame,” ütles Trudeau.

Trudeau sõnul on pikemad kuumaperioodid viimastel aastatel tavalisemaks muutunud, nii et realistlikult võttes ei jää see kuumalaine viimaseks.

Seejärel rääkis Trudeau Kanada pühendumisest võitlusele kliimamuutuse vastu.

Äärmuslikke temperatuure on mõõdetud ka USA-s.

Esmaspäeval tõusis temperatuur Portlandis 46,1 ja Seattle’is 42,2 kraadini, mis on rekordid pärast arvepidamise algust 1940. aastatel.

Portlandis katkes trammiliiklus, sest kaabel oli kuumuses sulanud.

Ka USA president Joe Biden seostas selle kuumalaine oma teisipäevases kõnes kliimamuutusega.

Nii Trudeau kui ka Biden hoiatasid kuumalaine veel ühe võimaliku tagajärje – metsapõlengute eest.