Algselt süüdistati 2012. aastal Ateena Rahvusgaleriis aset leidnud kuritöös kaht varast, vahendab BBC News.

Teosed eemaldati varahommikul raamidest ja kogu vargus võttis aega vaid seitse minutit.

Varastati ka kolmas, Itaalia kunstniku Guglielmo Caccia 16. sajandi teos, aga politsei teatel ütles kahtlusalune, et see sai kahjustada ja ta lasi selle tualetipotist alla.

Politsei teatas alguses, et Picasso maal ja Mondriani 1905. aasta teos „Stammeri tuulik” saadi kätte eile õhtul ja avaldas rohkem üksikasju täna hommikul.

Mõni kuu tagasi selgus, et Kreeka politsei usub, et teoseid ei ole riigist välja viidud.

Kreeka kultuuriminister Lina Mendoni ütles ajakirjanikele, et Picasso teost oleks olnud võimatu müüa või välja panna, sest selle tagaküljel on kunstniku enda kirjutatud prantsuskeelne kiri „Kreeka rahvale, lugupidamisega Picassolt”.

Picasso kinkis maali Ateena Rahvusgaleriile kreeklaste vastupanu auks Natsi-Saksamaale Teises maailmasõjas. 1939. aastal maalitud kubistlik teos on üks Picasso elukaaslase Dora Maari arvukatest portreedest.

Kreeka politsei teatas tänasel pressikonverentsil, et 49-aastane kahtlusalune tunnistas varguse üles ja rääkis, kuidas ta kavandas vargust kuus kuud ette.

Pea iga päev jälgis kahtlusalune valvurite ja muu personali liikumist galeriis, pannes tähele aegu, millal valvurid tegid suitsupause. 2012. aasta 9. jaanuaril tekitas kahtlusalune hoone teises osas valehäire ja tungis hoone esimesele korrusele sisse.

Kreeka tollane politseiminister nimetas turvameetmeid galeriis olematuteks. Alarmseadmed olid vigased ja mõnedes galerii osades ei olnud valvekaameraid.

Minutite jooksul viidi minema neli teost, aga üks Mondriani maal jäeti põgenemise käigus maha.

Politsei teatas, et ehitaja, täpsemalt siseviimistleja, peitis teoseid aastaid oma kodus ja tal ei olnud kavatsust neid ära müüa. Hiljuti viis ta need aga Ateena lähedale Kerateasse, kust need heas seisus leiti.

Galerii turvasüsteem on vahepeal uuendatud ja Kreeka valitsus nimetas maalide leidmist suureks eduks.

Kultuuriminister ütles, et rahvusgalerii suurim haav on parandatud ning selle direktor Marina Lambraki-Plaka teatas Kreeka meediale, et see on nagu surnuist ülestõusmine.