Alates eilsest on Moskva kohvikuid, baare ja restorane lubatud külastada ainult QR-koodiga, mis tõendab, et inimene on koroonaviiruse hiljuti läbi põdenud, vaktsineeritud või teinud testi ja on terve. Koodi saab Moskva linna ja Venemaa riiklike elektrooniliste rakenduste kaudu.

„Spetsialistid on varifoorumitest leidnud vähemalt kümme kuulutust QR-lubade müügi kohta. Need kuulutused avaldati juba mais. Alguses oli nendes informatsioon võltsitud vaktsineerimissertifikaatide müügi ja nende riigiteenuste andmebaasi kandmise kohta. Pärast Moskva võimude otsust võtta kasutusele QR-koodid on kurjategijad aga oma kuulutused ümber teinud,” rääkis küberturvafirma BI.ZONE ekspertteenuste direktor Jevgeni Vološin.

BI.ZONE’i teatel õnnestus erinevatest foorumitest leida vähemalt 50 positiivset vastukaja ebaseadusliku teenuste kasutajatelt.

Vološin arvas, et varsti võivad ilmuda rakendused ka võltsitud QR-koodide genereerimiseks ja programmid nende tuvastamiseks.

Föderatsiooninõukogu konstitutsioonilise seadusandluse komitee esimees Andrei Klišas ütles RIA Novostile, et võltsitud vaktsineerimissertifikaadi ostmise eest võib saada aastase vanglakaristuse ja selle kasutamise eest kaheaastase.