Eile avaldatud raport toob esmakordselt päevavalgele aastatel 1958-2020 toime pandud 369 laste vastast kuritegu. Kõik kõnealused kaebused on esitatud viimase kolme aasta jooksul alates 2018. aasta juulist, vahendab Polskie Radio.

Varssavis peetud pressikonverentsil kinnitas katoliku kiriku esindaja Wojciech Sadłoń, et kaebused puudutavad kokku 292 preestrit ning munka, ning nii mõni neist on on seotud paljude erinevate juhtumitega.

144 pedofiiliakuritegu on leidnud juba ametlikku kinnitust, 186 on hetkel veel uurimise all ning 38 on ebausaldusväärsuse tõttu valesüüdistusteks tunnistatud.

Kirikuisa Adam Żak, kes on skandaalis kujunenud laste ja noorte eestseisjaks, lausus peale pressikonverentsi reporterile, et tänane märgib vaid üht osa tõenäoliselt veel aastaid jätkuvas süüdistustelaines. “See pole langev trend,” lisas ta.

Poola peapiiskop Wojciech Polak kordas oma varasemaid andestus- ja vabanduspalveid, sõnades, et peab meeles kõiki, keda on usuasutustes pahatahtlike inimeste poolt väärkoheldud.

Kiriku esimene uurimisraport avaldati mõned aastad tagasi ning see sisaldas kaebuseid aastatest 1990-2018. Toona puudutas lahvatanud skandaal 382 vaimulikku, kes kasutasid süüdistuste kohaselt seksuaalselt ära vähemalt 625 alaealist last.