Gavin Grimm, transsooline mees ja endine keskkooliõpilane, saavutas USA ülemkohtus võidu oma kooli juhatuse üle - vaidlusaluseks küsimuseks asjaolu, kas naisena sündinud, ent end mehena identifitseeriv Grimm tohtis kasutada koolis meeste tualettruumi või mitte.

"Olen väga õnnelik, et mu aastatepikkune võitlus - panna mu kooli nägema mind sellena, kes olen - on läbi," sõnas Grimm oma pöördumises. "Meditsiiniõe palati, privaatse tualeti või tüdrukute WC kasutamine oli minu jaoks väga alandav."

Grimm sõnas, et transsoolised noored väärivad rahus tualettruumide kasutamist ilma, et neid alandataks või stigmatiseeritaks. Ja sedaa eriti just nende endi kooli juhatuse või ametisse valitud ametnike poolt.

Grimm läks kohtusse juba astal 2015 ning seda klausli all, et tema õppeasutuse juhatus rikkus põhimõtet, mille alusel ei tohi kool diskrimineerida kedagi nende soo alusel.

Tänane kohtuotsus tähendab, et transsoolistel õpilastel on koolides õigus kasutada WC-d vastavalt nende sooidentiteedile järgmistes osariikides: Maryland, Põhja-Carolina, Lõuna-Carolina, Virginia, Lääne-Virginia, Illinois, Indiana, Wisconsin, Alabama, Florida ja Georgia.

Ülejäänud osariikides on transsoolisi ja tualettruume puudutav küsimus selles vallas reguleerimata.