USA-s Florida osariigis asuvas Surfside'i rannalinnas kokkuvarisenud kortermaja on jätnud 159 inimest jätkuvalt teadmata kadunuks. 2018. aastal korraldas ehitusinsener Frank Morabito Champlain Towers South nime kandnud kortermajale ülevaatuse, mille käigus tuvastati ohtlikke probleeme.

Kuigi korteriühistu tellimusel valminud raport ei hoiatanud otsesõnu selle kokkukukkumise ohu eest, oli hoonel inseneri sõnul betoonikahjustuste probleem, millel oli "eksponentsiaalse" süvenemise oht, kui parandustööd lähemal ajal ette ei võeta. Morabito viitas basseinile, mis asus alumisest parklakorrusest kõrgemal.

Nimelt oli basseinivee äravool inseneri sõnul valesti projekteeritud – korrus, millel asus basseini põhi, oli kaldeta. See tähendab, et vesi ei voolanud kõigis olukordades ära, vaid jäi kohati pinnale kuni aurustumiseni. Morabito pidas seda suureks veaks, viidates ehituslepingu osalistele: arhitektuuribüroole William M. Friedman & Associates Architects, Inc. ning inseneribüroole Breiterman Jurado & Associates, Consulting Engineers.

Edasilükkamatud tööd lükati edasi

Raportis on ka kirjas, et ohtlike kohtade kordategemine saab olema väga kulukas, aeganõudev ning põhjustab ilmselt elanikele suuri ebamugavusi. Morabito kirjutas, et basseinikorruse parklas on hoone tugisammastel näha kahjustusi ning ka juba parandatud kohtade seisukorra teistkordset halvenemist.

Ebaõnnestunud katse basseinivett ära juhtida

Korteriühistu on öelnud, et suuremat sorti remonditööd olid hoones peagi algamas. Ühistu esindaja ütles meediale, et kui korteriomanikud oleks arvanud, et kahjustused võivad sellise tagajärje põhjustada, oleks kindlasti kiiremini tegutsetud. Rannikulähedastes hoonetes olevat sellised probleemid tavapärased olnud.

Kahjustused parklakorruse sammastel

Timesiga rääkinud Surfside'i linnavolikogu liige Eliana Salzhauer pole temaga nõus: "Nende dokumentide lugemine paneb nördima, sest need näitavad, et korteriühistu juhatusele olid probleemid teatavaks tehtud." Ühistule polnud nüüd algama pidanud tööde edasilükkamine enam võimalik, sest maja oli ootamas ees kasutusloa uuesti taotlemine.

See poleks ilma ohtude kõrvaldamiseta ilmselt õnnestunud. 40 aasta järel kasutusloa uuesti taotlemise nõue kehtestati Floridas 1974. aastal toimunud hoonevaringus, kus hukkus seitse inimest.

Tõe selgumiseni läheb üksjagu aega

Liigne vesi pole siiski ainus mure, mida hoone seisukorra pärast tuntud on. Piirkonda räsivad tihti orkaanid ning kõrge soolasisaldusega tuuled mõjuvad halvasti kogu piirkonna taristule. Varem toimunud lähedal asuva hoone õhkimisel oli Champlain Towers South väga kõvasti rappunud.

Ehitusekspert, Toronto Ülikooli professor Evan Bentz ütles lehele, et mis iganes kokkuvarisemise põhjustas, algas see ilmselt altpoolt, võib-olla parklakorruse juurest. Tema sõnul võib juhtunul olla mitmeid seletusi, näiteks projekteerimisviga, defektsed materjalid, ehitusviga või haldusprobleem. "Oleksin üllatunud, kui põhjuseid oleks vaid üks," ütles Bentz.

Pole teada, kui kaua uurimine aega võtab. Näiteks 2017. aasta juunis Londonis 72 inimese elu nõudnud Grenfell Tower'i põlengu uurimise esimene raport avalikustati alles 2019. aasta oktoobris.