Järvamaa Kutsehariduskeskus

Kesk-Eestis asuv Järvamaa Kutsehariduskeskus on Eesti üks kõige laiema erialade valikuga kool, mille õppekohad asuvad kahes kohas – Paides ja Säreveres. Kool pakub võimalust omandada kutseharidust, kutsekeskharidust ja teha läbi täienduskoolitusi väga erinevatel erialadel oma ala professionaalide käe all.

„Meie trumbiks on väga tugevad õpetajad, suur erialade valik, erinevad õppevormid ning muidugi hea asukoht Eesti keskel,” ütleb kooli õppe- ja arendustöö üksuse juhataja Külli Marrandi. Ta lisab, et Järvamaa Kutsehariduskeskuses õpib hetkel üle 1200 õpilase, kellele lisandub enam kui 2000 täienduskoolituse õpilast.

Õppekavas on võimalik õppida väga laias valikus erinevaid ameteid alates IT- ja elektrivaldkonna, toitlustuse, sotsiaalvaldkonna, kaubanduse ja logistika erialadest kuni ehitusvaldkonna, transporditehnika ja põllumajanduse spetsiifiliste ametite ning veekäitlus- ja biogaasijaama operaatorini. Läbi aegade populaarsemad erialad on IT ja põllumajandusega seonduv, samuti on alati näiteks tugevam konkurss loomaarsti abilise ning pottsepa erialale.

Kui on soov pärast põhikooli lõpetamist omandada lisaks erialale ka keskharidus, saab kutsekeskhariduse valikus olevatest õppekavadest ülevaate siit. Soovides omandada eriala põhihariduse või keskhariduse baasil, tutvuge lühiülevaatega nendest õppekavadest. Samuti on Järvamaa Kutsehariduskeskuses pakkuda palju erialasid töökohapõhise õppena, ent võimalik on omandada täiskasvanute keskkooli üldharidus. Lisaks püüab kool leida lahendusi ka hariduslike erivajadustega õppijale, kellel ei ole õppima asumiseks vaja põhikooli tunnistust.

Kuna koolis on lai valik maaelu erialasid, siis osaleme ka üle-eestilise avatud talude kampaanias, mis sel aastal toimub 25. juulil. See tähendab, et huvilistel on võimalik tulla Särevere õppekohta, vaadata õppe- ja praktikavõimalusi, külastada lautasid, talli, töökodasid, õpilaskodu. Eriti populaarseks on osutunud kalamaja, kus kasvatatakse kalu. Mõisas on esindatud Paide õppekoha erialad.

Tartu Kutsehariduskeskus

Kas valid esimest eriala, plaanid karjäärikannapööret või vajad täiendkoolitust – Tartu Kutsehariduskeskuses on kõik võimalused saada nõutud meistriks. Eesti suurimas kutse- ja täiendõppekeskuses ootavad õppijat tehnika-, äri-, IT, ilu-, turismi-, ehitus- ja toidukool ning enam kui 70 tulevikku vaatavat eriala, mille vahel valida.

Tehnikakool pakub õppijale kindlat tulevikku: just tehniliste oskustega spetsialistidest on tööturul suurim põud, sektori palgatase on 17% kõrgem Eesti keskmisest ning tulevikutrendid ennustavad sektorile arengut. IT-koolis tegutsev IT-akadeemia on tark valik neile, kes soovivad kooli lõppedes tasku pista kaks diplomit korraga. 4-aastase õppekava jooksul omandatakse erialaainetele lisaks gümnaasiumimahus üldaineid ning on igaühe enda valik, kas siirduda edasi töömaailma või jätkata õpinguid kõrgkoolis. Põnevate erialade kõrval meelitab õppima lai õppevormide valik ning enda ellu sobivaima leiab siit pea igaüks. Nii on võimalik õppida mugavalt nii töö kui pere kõrvalt.

Tartu KHK lõpetajal on head väljavaated nii töömaailma suundudes kui õpingute jätkamisel: 70% lõpetajatest asub tööle ning 20% jätkab õpinguid. Näiteks Tartu Ülikooli sisse astuvatest kutseõppuritest moodustavad lõviosa just Tartu KHK vilistlased.

Parimaks kinnituseks tasemel õppest on tegijad õpilased. Noorkokk 2020, Robolahing 2020 võit, Rakett69 5. koht, Ajujahi TOP10 sekka jõudmine, Eesti parim praktikant ning aasta õpirändur on vaid mõned tiitlid, mis meie õppuritel viimasest aastast ette näidata on.


5 põhjust valida Tartu Kutsehariduskeskus:

1. Tartu KHK on Eesti suurim kutse- ja täiendõppekeskus. Lai erialavalik tähendab rohkem võimalusi õppida just seda mida soovid ning oma unistused teoks teha.

2. Kaks korda rohkem võimalusi. Lõpetamise järel on sul võimalus suunduda erialasele tööle või jätkata õpinguid kõrgkoolis. 20% Tartu KHK lõpetajatest läheb edasi õppima, 70% asub tööle nõutud spetsialistina.

3. Õpi välismaal. Lisaks Eesti tippettevõtetele on Sul võimalus praktiseerida 19-s välisriigis Kanaari saartest Islandini. Igal aastal käib välispraktikal üle saja noore.

4. Rohkem kui amet. Õppimine Tartu KHK-s on seiklusrada, mille kujundad Sina ise. Löö kaasa õpilasesinduses, koolibändis või huviringides, maitse ühikaelu, alusta õpilasfirmaga – pane end proovile ja tee elu põnevaks!

5. Vajad tuge? Koolist saab nii karjäärinõu, psühholoogilist tuge kui arstiabi. Lisaks võivad kutseõppurid saada riiklikke õppetoetusi, stipendiumi, toidu- ja sõidutoetusi ning vajadusel eritoetusi.

Luua Metsanduskool

Kutseharidust eelistavad need, kes soovivad pärast hariduse omandamist midagi oma kätega teha ja omandada päris oskused. Just oskustele keskenduv õpetamine, praktikutest õpetajad ja suur praktika osakaal on kutsehariduse eelis. Seepärast hindavad ka tööandjad järjest rohkem kutseharidusega spetsialiste, sest neil on lisaks tasakaalustatud tarkusele ette näidata ka reaalsed tööoskused.

Luua Metsanduskool on Eestis ainus kool, kus saab õppida metsandust ja lisaks pakume mitmeid loodusega seotud erialasid, näiteks üks Eesti populaarsemaid erialasid on viimastel aastatel olnud meil õpetatav matkajuht, täiskasvanute seas on populaarsed ka maastikuehitaja ja puukooliaedniku erialad.


Kel soov end metsanduses rakendada, siis on valikut igale maitsele: kõige lihtsamad baasteadmised ja -oskused annab metsakasvatuse eriala; kel soov tulevikus metsanduses tööle asuda, võiks õppida metsatehnikuks; kasvav nõudlus on endiselt väljaõppinud harvesteri- ja forvarderijuhtide järele ning adrenaliinisõltlastele sobib hästi arboristi eriala. Kel varasemast erialane haridus või oskused omandatud, võiks vaadata jätkuõppe poole – puittaimede hindaja ja metsamajandusspetsialisti erialad.

Kui müüt on, et kutseharidusse tullakse pärast põhikooli, siis tegelikult saab enamikku meie erialadest õppida sessiooniõppes, mis sobib ideaalselt töötavale täiskasvanule. Õppeaeg sõltub erialast – enamasti kulub tunnistuse saamiseks üks või kaks aastat. Õppimine on kõigile tasuta ning lisaks erialastele oskustele ja tarkustele saab koolist kaasa uued sõbrad, head erialased kontaktid valdkonna ettevõtjatega ning võimaluse rakendada end edaspidi südamelähedases valdkonnas.

Jaga
Kommentaarid