Välismaalased ei allunud piirivalvurite nõudmistele ja üritasid keskusest välja murda, mistõttu ametnikud pidid kasutama jõudu. Ükski inimene ei vajanud seetõttu meditsiinilist abi, teatas piirivalveamet (SBGS) Leedu Delfi vahendusel.

Teadaolevalt väljendas nn telklinnakusse majutatud rühm varjupaigataotlejaid rahulolematust oma õigusliku seisundi ja kohtu poolt rakendatud piirangute üle Leedus.

Välismaalased hakkasid agressiivselt käituma ja lärmama, püüdes territooriumilt välja murda ning keeldudes täitmast piirivalvurite korraldusi, kirjeldas SBGS.

Võimalike rahutuste ja märuli vältimiseks kasutasid piirivalvurid pisargaasi ja tulistasid kummikuulidega pumppüssist kaks lasku õhku.

Õige pea pärast seda naasid välismaalased telkidesse ja olukord normaliseerus. Ükski inimene vigastada ei saanud.

Väidetavalt nägi piirivalveamet olukorra võimalikku eskaleerumist juba varem ette ja seetõttu viibis telklaagri lähistel spetsiaalse väljaõppega politsei- ja piirivalveametnikest koosnev eriüksus. “Taolise rahutuse organisaatorid tehakse kindlaks, isoleeritakse teistest ja kuulatakse üle,” kinnitas SBGS.

“Me räägime kümnetest välismaalastest, kes asusid küllaltki agressiivselt käituma ja lärmama, üritasid välismaalaste registreerimiskeskusest välja murda ja eirasid valves olevate piirivalvurite korraldusi,” märkis keskuse juht Aleksander Kislov. Tema sõnul naasid välismaalased üsna kiiresti pärast ametnike sekkumist oma telkidesse ning olukord rahunes.

Minsk avas välismaalastele piirid Euroopasse

Eesti Päevaleht kirjutas eile, et Leedu rajab Valgevenest saabuva rändevoolu tõrjumiseks piiritara. Leedu piirivalve hinnangul on läbi Minski tööle hakanud omamoodi Bagdad-Istanbuli ekspress.

Leedu siseminister Agnė Bilotaitė kommenteeris juba juuni alguses, et piiri migrantidele avamine on Valgevene režiimi teadlik poliitika. „On selge, et Leedu vastu käib hübriidsõda ja illegaalsed sisserändajad on üks vahenditest,” ütles minister.

Erilise hoo on saabumised sisse saanud just viimase paari nädala jooksul, mil kinni on peetud 14 inimrühma, kokku ligi 200 inimest. Valdav enamik saabujaid palub Leedus asüüli. Enamik on Iraagi kodanikud, samuti on piiriületajate seas Süüria, Valgevene, Venemaa, Türgi, Sri Lanka, Tadžikistani, Afganistani, Jeemeni, Egiptuse ja Somaalia kodanikke.