Need andmed ei sõltu niivõrd nakatunute arvust, kuivõrd testide arvust ja testimise taktikast. Kui kontrollida ainult nakatunute sugulasi ja sõpru, ilmneb palju nakatunuid (testide arvu suhtes). Kui kontrollida kõiki järjest (näiteks töötajaid ettevõtetes), ilmneb vähe nakatunuid (sama analüüside arvu juures).

Kui aga epideemiapuhangu ajal ületab nakatunute arv tehtud testide arvu, lakkavad need andmed üldse nakatumise dünaamikat peegeldamast.

Lõpuks on olemas põhjendatud kahtlus, et paljud Venemaa regioonid manipuleerivad nakatumiste ja surmade statistikat. Sealjuures nii Rospotrebnadzori avalikus andmebaasis kui ka ametnikele mõeldud kinnistes andmebaasides.

Meduza sõnul on ka teisi, objektiivsemaid näitajaid.

* Esimest korda pärast jaanuari keskpaika kasvas hospitaliseeritute arv sel nädalavahetusel Moskvas üle 1650 inimese. Seda on 66% rohkem kui mai viimasel nädalal keskmiselt. Sellised näitajad on lähedased neile, mida registreeriti teise laine tipu ajal 2020. aasta detsembris.

* Moskva koroonahaiglates oli laupäevase seisuga 498 inimest juhitud hingamisel, mida on 30% rohkem kui nädal varem. Sama palju inimesi oli juhitud hingamisel ainult detsembris, kui linnas suri kõigisse koroonaviirusega seotud tüsistustesse 6150 inimest.

* See tähendab, et kasvab koroonaviirusesse suremus (7-10-päevase viivitusega).

Moskva võimud tunnistavad, et olukord on kontrolli alt väljunud. „Haigestumine kasvab eksponetsiaalselt,” teatas Moskva operatiivstaap laupäeval.

Moskva aselinnapea Anastassia Rakova sõnul on ligi kolmandik nakatunutest noored inimesed vanuses 18-35 aastat. Just seetõttu puudutavad piirangud ühiskondlikke kohti, mida kõige rohkem külastavad noored.

Meduza allikate sõnul Moskva linnavalitsuses on noorte osakaal kasvanud ka raskesti põdevate ja juhitaval hingamisel olevate inimeste hulgas.

Meduza Moskva linnavalitsusele lähedane allikas ütles, et viiruste spetsialistid esitasid vestluses linnavalitsusega versiooni, et üks koroonaviirusega nakatumise järsu kasvu põhjuseid Moskvas võib olla India tüvi.

Täna teatati Venemaal 13 721 uuest nakatumisjuhtumist, mida on eilse 14 723-ga võrreldes umbes tuhande võrra vähem. Ööpäevaga suri 371 inimest.

Moskvas lisandus 6590 uut nakatumisjuhtumit, Moskva oblastis 1043 ja Peterburis 865.

Moskvas oli tänane päev esimene pärast 5. juunit, kui uute nakatunute arv eelmise päevaga võrreldes ei kasvanud. Eile oli neid 7704.

Peterburi võimud teatasid, et kehtestavad koroonaviiruse leviku tõttu uued piirangud.