Palestiina omavalitsuse juhi Mahhmoud Abbasi partei kõrge ametnik Jibril Rajoub tunnistas laupäeval, et ükski Araabia riik ei ole võtnud nendega ühendust konflikti eskaleerumisest saadik, vahendab Reuters.

“See on islami ja kristluse vaheline lahing, mis kaitseb teie väärikust... Meie rahvas on teie väärikuse, teie nafta ja teie julgeoleku eesrindel,” pöördus Rajoub kohaliku televisiooni vahendusel Araabia riikide liidrite poole.

“Araabia riikide käitumist vaadates jääb mulje, et kaaosaluses [Iisraeli peaministri Benjamin] Netanyahuga püütakse [palestiinlasi] lõhestada,” süüdistas Rajoub.

Tema jutt aga kõlas kui kurtidele kõrvadele, sest kohe pärast seda tegid konflikti puudutava avalduse Araabia Ühendemiraadid (AÜE), hoiatades, et Gaza võib ilma jääda suurinvesteeringutest, millega plaaniti arendada sealset infrastruktuuri.

“Juhul kui [Palestiina relvarühmitus] Hamas ei pühendu täielikule rahule, toob see Gaza elanikele lõputuid kannatusi. Hamasi juhid peavad mõistma, et nende poliitika kahjustab ennekõike Gaza inimesi,” hurjutas AÜE esindaja. “Oleme jätkuvalt valmis koostöös Palestiina omavalitsuse ja ÜROga tsiviilprojektidesse panustama, ent selle juures on meie kindlaks tingimuseks rahu.”

Täna pärastlõunal kogunesid Lähis-Ida riigid siiski Islami Koostöö Organisatsiooni (OIC) raames erakorraliselt konflikti arutama. Teravaimad avaldused Iisraeli suunal tulid Araabia riikide asemel aga taas Türgi ja Iraani esindajatelt.

Analüütikud märgivad, et kuigi OIC ja Araabia Liiga on tervikuna seisukohal, et palestiinlastel on õigus omariiklusele, on Iisrael pälvinud hiljuti mitme selle liikme ametliku tunnustuse.