Umbes 60 Prantsuse ja Jersey kalalaeva blokeerib Jersey saare St. Helieri sadamat, kust ei pääse väljuma kaubalaev, vahendab BBC News.

Jersey on Suurbritannia kroonist sõltuv ala (crown dependency), millel on omavalitsus.

Prantsusmaa kalurite sõnul on nende õigusi Jersey omavalitsuse poolt uue süsteemi järgi välja antud lubadega ebaõiglaselt piiratud.

Jersey välisminister Ian Gorst lubas kaluritega kohtuda.

St. Helieri sadamast on näha Briti sõjalaeva HMS Severnit, mida on varem kasutatud Vene sõjalaevade saatmiseks Inglismaa ranniku lähistel. HMS Severn on umbes miili kaugusel Prantsuse laevadest. Läheduses on ka teine Briti sõjalaev HMS Tamar.

Suurbritannia peaministri residentsist Downing Street 10-st öeldi, et kaks sõjalaeva „jälgivad olukorda”.

Prantsusmaa on ähvardanud tüli pärast katkestada Jersey elektriga varustamise.

Kalalaevad protestivad uute kalastusreeglite vastu, mis Jersey valitsus kehtestas eelmisel nädalal Suurbritannia-Euroopa Liidu kaubandus- ja koostööleppe alusel, mis nõuab, et Prantsuse laevad tõendaksid, et nad on ajalooliselt Jersey vetes kalastanud.

Prantsuse võimud ütlevad, et uusi tehnilisi meetmeid ei ole Euroopa Liidule kommunikeeritud ja seetõttu need ei kehti.

Euroopa Parlamendi liige Prantsusmaalt Stéphanie Yon-Courtin, kes on Euroopa Liidu kalanduskomitee liige, ütles BBC-le, et uued kalandusreeglid tulid neile üllatusena. „Me arvestame Jersey ja Ühendkuningriigi valitsuse hea tahtega, et aidata pinget deeskaleerida,” ütles Yon-Courtin.

Ähvarduse kohta elektriga varustamine katkestada ütles Yon-Courtin, et need on ainult sõnad ja ei olda valmis sõjaks, aga lisas, et kõiki vastumeetmeid uuritakse.

Suurbritannia peaminister Boris Johnson lubas eile õhtul Jerseyle vankumatut toetust ja ütles, et igasugune blokaad on täiesti õigustamatu.

Johnson rääkis Jersey peaministri John Le Fondré ja välisminister Gorstiga ning rõhutas kiiret vajadust pingete leevendamiseks Jersey ja Prantsusmaa vahel.

Prantsusmaa kalurid on kaevanud, et nad ei saa Briti vetes püüda raskuste tõttu lubade saamisel.

Vastavalt kokkuleppele Euroopa Liiduga peavad Prantsuse laevade operaatorid tõendama, et neil on nendes vetes kalapüügi ajalugu, et luba saada. Prantslased väidavad aga, et sellest ette teatamata on tulnud lisanõudeid.

Jerseyl on lubade väljastamise ainuõigus ja alates eelmisest nädalast nõutakse seal tegutsemiseks luba kõigilt kalalaevadelt.

Reedel andis Jersey valitsus 41 kalastusluba Prantsuse laevadele, mis on varustatud tehnoloogiaga nende asukoha kindlaks tegemiseks.

Prantsusmaa valitsus väitis aga, et nimekiri heakskiidetud laevadest tuli koos lisanõuetega, mida ei oldud arutatud ja millest poldud teatatud.

Mis puutub Jersey elektriga varustamisse, siis 95% elektrist tuleb kolme merekaablit mööda Prantsusmaalt, mille rannik on 22 kilomeetri kaugusel. Elektriga varustamise katkestamisega ähvardas Prantsusmaa merendusminister Annick Girardin teisipäeval.