Esimene juhtum leidis aset 2011. aasta 12. novembril Dolni Doli asula juures, kui plahvatas ettevõttele Emko kuulunud ladu. Hävis märkimisväärne kogus laskemoona ja lõhkeainet, mis oli mõeldud eksportimiseks Gruusiasse, vahendab Bulgaaria uudisteagentuur BTA.

Teine juhtum leidis aset 2015. aastal Iganovo asula juures, kui plahvatas ettevõtte VMZ Sopot valmistoodangu ladu. Osa hävinud toodangust kuulus samuti Emkole.

Kolmas juhtum leidis samuti aset 2015. aastal, kui toimus plahvatus VMZ Sopoti laskemoona tootmistsehhis Iganovos. Sama aasta mais toimus tulekahju endise eritehnika instituudi hoones Sofias, mille tagajärjel põlesid ära VMZ Sopoti ladude plahvatusega seotud asitõendid. Ekspertiisi andmetel ei puhkenud tulekahju iseenesest.

Neljas juhtum leidis aset 2020. aastal Magliži lähedal, kui lendas õhku tehase Arsenal detonaatorite ja sütikute ladu.

Ekspertiisi andmetel on nelja juhtumi juures sarnasusi, mis eristavad neid teistest plahvatustest ladudes samal perioodil. Uurijad ei toonud välja konkreetseid põhjuseid, mis need ohvriteta plahvatused tekitasid.

Iga juhtumi puhul on eelnenud tulekahju ja tööversioon on selline, et selle eesmärk on olnud, et lähedal asunud inimesed lahkuksid. Tulekahju kustutamise perioodi on ilmselt kasutatud lähedal asunud lõhkelaengu õhkimiseks.

Kõigi nelja juhtumi puhul olid hävinud tooted mõeldud ekspordiks Gruusiasse ja Ukrainasse.

Bulgaaria prokuratuuri ja julgeolekuteenistuse DANS andmetel võib oletada seost Bulgaaria plahvatuste, ärimees Emilijan Gebrevi, tema poja ja nende kaaslase mürgitamiskatsete ja raskete kuritegude vahel teistes riikides.

Mileva sõnul süüdistatakse kolme Bulgaaria kodaniku mürgitamise asjas kolme Venemaa kodanikku ja nad on tagaotsitavad. Tegemist on ilmselt Venemaa sõjaväeluure GRU töötajatega.

Bulgaaria uurijad on kindlaks teinud, et seoses mürgitamiskatse ja plahvatustega viibis Bulgaarias kuus Venemaa kodanikku.

Kogutud tõendid lubavad teha järelduse, et Venemaa kodanike tegevuse eesmärk oli takistada sõjalise toodangu saatmist Gruusiasse ja Ukrainasse.

Bulgaaria prokuratuur teatas ka, et teeb koostööd Tšehhi võimudega, et teha kindlaks seosed Bulgaaria plahvatuste ja Tšehhi 2014. aasta plahvatuse vahel.