Need doosid saab eksportida tulevastel kuudel pärast föderaalset ohutuskontrolli. USA-l on AstraZeneca vaktsiini varu, aga sealsed järelevalveametkonnad ei ole sellele kasutusluba andnud, vahendab BBC News.

Kriitikud on süüdistanud USA-d vaktsiini kokkuostmises ajal, kui teistel riikidel oleks seda hädasti vaja.

Eelmisel kuul lubas president Joe Biden jagada umbes neli miljonit doosi AstraZeneca vaktsiini naaberriikide Mehhiko ja Kanadaga, kes mõlemad on sellele heakskiidu andnud.

India koroonakriis on samuti seadnud Bideni administratsiooni surve alla USA tervishoiuressursside jagamiseks.

Eile teatas Valge Maja, et ootab umbes kümne miljoni doosi AstraZeneca vaktsiini vabastamist, kui USA Toidu- ja Ravimisadministratsioon (FDA) lõpetab lähinädalatel oma kontrolli.

Valge Maja teatel on veel 50 miljonit doosi erinevates tootmisfaasides.

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki ütles pressikonverentsil, et FDA viib enne dooside eksporti läbi kvaliteedikontrolli.

„Meie meeskond jagab rohkem detaile meie planeerimise ja selle kohta, kes saavad siit pakkumise, aga me oleme praegusel ajahetkel planeerimisprotsessis,” ütles Psaki.

USA on juba teatanud, et annab India ravimitootjatele tooraineid.

Valge Maja avalduses öeldi, et Biden lubas „soojas ja positiivses” telefonivestluses India peaministri Narendra Modiga rohkem erakorralist abi, sealhulgas hapnikuga seotud varustust, vaktsiinimaterjale ja abi haigete ravimisel.

Washington uurib hapniku, koroonatestide, isikukaitsevahendite ja ravimi Remdesivir Indiasse saatmise võimalusi.