Zemani sõnul ei mainitud Vene agentide võimalikku osalust riigi julgeoleku- ja teabeteenistuse [varasemates] raportites.

"Alles umbes viimase kolme nädala jooksul on jõutud süüdistuseni kahe Vene agendi vastu, kes tegutsesid meie territooriumil valepassidega. Ja neid agente süüdistatakse plahvatuse korraldamises Vrbětices," märkis riigipea.

"Võin öelda, et julgeoleku- ja teabeteenistuse raport ütleb ja rõhutan seda - et ei ole ühtki tõendit ega tõendeid selle kohta, et need kaks agenti viibisid Vrbetices. Kui laoruume vahetult enne seal toimunud plahvatust uuriti, ei leitud sealt ühtegi lõhkekeha," rääkis Zeman.

Zemani sõnul ei saa selle põhjal siiski teha järeldust, et süüdistus poleks tõsine. Tema sõnul tuleks aga sellesse suhtuda külma närvi ja ilma hüsteeriata. Vene agentidel lasuv "kahtlus tuleb kas ümber lükata või seda kinnitada", rõhutas riigipea.

"Igal juhul, kui selgub, et nad seal olid, pole siin midagi arutada. Kui vähemasti selgub, et mingisugustes e-kirjades paluti neil sellesse piirkonda minna, on see ka põhjus tõsiseks kahtluseks. Mida kuradit oli neil seal teha?" küsis Zeman retooriliselt.

"Ükski suveräänne riik ei saa endale lubada, et kaks välisagenti korraldavad tema territooriumil terroriakti, tappes kaks Tšehhi kodanikku ja tekitades miljardite kroonide väärtuses kahju. Teisalt töötame kahe uurimisversiooniga. Versioonidest esimene, see tähendab algne ütleb, et plahvatus toimus plahvatusohtliku materjali valesti käitlemise tõttu. Ja teine ​​seda, et tegu oli võõrriigi luureoperatsiooniga," rõhutas Zeman.

Zeman ja Putin

"Ma võtan mõlemat versiooni tõsiselt ja soovin, et neid põhjalikult uuritaks," toonitas president. "Ma loodan, et saame teada tõe. Ja seda, kas see kahtlus on õigustatud, ja sellisel juhul, kuigi ma toetan ausaid suhteid kõigi suuremate riikidega, peab Venemaa selle võimaliku terroriakti eest maksma."

"Kui see kahtlus aga ümber lükatakse, siis järeldub, et tegemist oli luuremänguga, millel võivad olla tõsised tagajärjed meie sisepoliitilisele elule," leidis Zeman.

Tšehhi valitsus reageeris jõuliselt

Tšehhi võimud süüdistasid eelmisel nädalal Vene luuret selles, et nad korraldasid plahvatuse, mis nõudis 2014. aasta sügisel kahe Tšehhi kodaniku elu ja hävitas Ostrava lähistel asunud laskemoonalao.

Tšehhi laskemoonaladu

Peaminister Andrej Babiši valitsus reageeris sellele jõuliselt, saates riigist välja terve hulga Vene diplomaate. Tagaotsitavaks kuulutati kaks Vene agenti, kes on varasemast tuntud peamiste kahtlusalustena 2018. aastal Suurbritannias Salisburys toimunud keemiarünnakus.

Juhtum arvatakse olevat seotud ka tuntud Bulgaaria relvaärimehe tapmiskatse ja Ida-Ukrainas toimuva vaenutegevusega. Kõigis juhtumites esineb Vene sõjaväeluure (tavalühendiga GRU) üksus 29155, mis lääne valitsuste andmeil saboteerib, tegeleb õõnestusega ja korraldab mõrvu.

Viis ja pool aastat tagasi Vrbětices toimunud plahvatus hävitas relvalaos 50 tonni laskemoona, põhjustades metsatulekahju ja sadade inimeste evakueerimise. Hukkus lao omanikust erafirma Imex Group kaks töötajat, kelle jäänused leiti alles nädalaid hiljem.

Uurimine algselt tulemust ei andnud, kuni uue niidi andis 2018. aasta Salisbury rünnak.

Tšehhi politsei teatel saabusid agendid „Petrov” ja „Boširov” Moskvast tulnud lennuga 2014. aasta 13. oktoobril ja lendasid 16. oktoobril edasi Viini. Plahvatus toimus täpselt nende lahkumispäeval. Uurimise käigus selgus ka, et mõlemal välismaalasel olid töötõendid, mis võimaldasid neil 13.–17. oktoobril Vrbětice laos käia.