Iisraeli meedia viitas aga luureallikatele, kelle sõnul oli tegemist Iisraeli küberrünnakuga, vahendab BBC News.

Iraani president Hassan Rouhani osales laupäeval uute tsentrifuugide esitlemise tseremoonial Natanzis, mis kanti televisioonis otse üle. Tsentrifuugid on seadmed, millega rikastatakse uraani kas reaktorikütusena kasutamiseks või tuumarelvade valmistamiseks.

Iraani poolt oli see 2015. aasta tuumakokkuleppe järjekordne rikkumine.

Iraani Aatomienergiaorganisatsiooni esindaja Behrouz Kamalvandi ütles eile, et hommikul toimus intsident tuumakompleksi elektrivõrguga.

Rohkem detaile Kamalvandi ei avaldanud, aga ütles siiski uudisteagentuurile Fars, et ohvreid ega lekkeid ei olnud.

Hiljem loeti Iraani riigitelevisioonis ette Iraani Aatomienergiaorganisatsiooni juhi Salehi avaldus, milles ta nimetas juhtunut sabotaažiks ja tuumaterrorismiks.

„Mõistes selle jälestusväärse sammu hukka, rõhutab Iraani Islamivabariik vajadust, et rahvusvaheline kogukond ja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) tegeleksid selle tuumaterrorismiga,” öeldi avalduses. „Iraan jätab endale õiguse astuda teo toimepanijate vastu tegevusse.”

IAEA teatas, et on asjast teadlik, aga ei kommenteeri.

Mullu juulis süüdistati sabotaaži tulekahjus Natanzi kompleksis, mis tabas tsentrifuugide kokkupanemise töökoda.

Iisraeli avalik-õiguslik ringhääling Kan teatas anonüümsetele luureallikatele viidates, et ilmse elektrikatkestuse Natanzi kompleksis põhjustas Iisraeli küberoperatsioon.

Iisraeli ajaleht Haaretz teatas samuti, et intsident on oletatavasti Iisraeli küberrünnak.

Iisraeli uudisteportaali Ynet News riigikaitseanalüütik Ron Ben-Yishai ütles, et Iraani lähenedes tuumarelvade tootmise võimekusele on mõistlik oletada, et probleemi ei pruukinud põhjustada õnnetus, vaid tahtlik sabotaaž eesmärgiga aeglustada tuumavõidujooksu, mida on kiirendanud läbirääkimised USA-ga sanktsioonide kaotamise üle.

Hiljem eile ütles Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu, et võitlus Iraani ja selle käsilaste ja Iraani relvastumiskatsete vastu on tohutu missioon.

„Täna eksisteeriv olukord ei ole tingimata olukord, mis eksisteerib homme,” lisas Netanyahu Iraani intsidendile otseselt viitamata.