Otsus tehti Tšehhi perekondade kaebuse peale laste kohustusliku vaktsineerimise kohta, vahendab Deutsche Welle.

„Neid meetmeid võib pidada „demokraatlikes ühiskondades vajalikeks”,” öeldakse kohtu otsuses.

Kuigi otsus ei puudutanud otseselt koroonaviiruse vastu vaktsineerimist, usuvad eksperdid, et sellel võib olla mõju ka sellest keeldujatele.

ECHR-ile spetsialiseeruv õigusekspert Nicolas Hervieu ütles AFP-le, et kohtu otsus tugevdab kohustusliku vaktsineerimise võimalust praeguse COVID-19 epideemia tingimustes.

Otsuses öeldakse, et Tšehhi tervishoiuvõimude manustatud kohustuslikud vaktsiinid on laste „parimates huvides”.

„Eesmärk peab olema, et iga laps oleks tõsiste haiguste eest kaitstud vaktsineerimise või karjaimmuunsuse kaudu,” lisas kohus.

Kohus otsustas, et Tšehhi tervishoiupoliitika ei riku Euroopa inimõiguste konventsiooni artikli 8 järgi õigust eraelu austamisele.

Tšehhi seaduse järgi tuleb lapsed vaktsineerida üheksa haiguse vastu, mille hulgas on difteeria, teetanus, läkaköha, hepatiit B ja leetrid.

Asja viisid kohtusse perekonnad, keda oli trahvitud või kelle lapsi ei võetud lasteaeda, sest seadusega nõutav vaktsineerimiskohustus ei olnud täidetud.

ECHR-i otsus lõi pretsedendi, mille järgi ei pruugi kohustuslikud vaktsineerimised Euroopa inimõiguste konventsiooniga vastuolus olla. See ei tähenda siiski, et Euroopa riigid hakkaksid kohe inimesi sundvaktsineerima.