Kas AstraZeneca üldse eristub kuidagi teistest vaktsiinidest negatiivses mõttes? Öeldakse, et beebipillide puhul võib trombirisk isegi suurem olla.

Kindlasti on beebipillide puhul tavaliste trombide risk suurem ja neid ravimeid on teisigi, millel on trombirisk ja mida paljud inimesed igapäevaselt võtavad. Siin olekski vajalik täpsustada, et see trombirisk, millest me AstraZenecaga seoses räägime, on natukene teistsugune. See ei ole tavaline tromb, mida eakad kardavad ja mille ennetamiseks võetakse trombivastaseid ravimeid. Vaid need on sellised trombid, millega kaasneb vereliistakute ehk trombotsüütide vähesus ja trombiga koos võivad tekkida veritsused või verejooksud. Need on täiesti teistsugused.

Aga kas AstraZeneca ikkagi eristub teistest vaktsiinidest?

Adenovektor viiruse vaktsiinina eristub ta nendest mRNA-vaktsiinidest (näiteks Pfizer, Moderna toim). Kas seda tüüpi trombe võib esineda ka teiste adenoviiruse vaktsiinidega, seda me veel ei tea. Meil on tulemas Jansseni vaktsiin, järjekorras ootab Sputnik. Aga seda trombi, millega kaasnevad vereliistakute vähesused, mida esineb väga-väga harva, seda praegu mRNA-vaktsiinidega ei ole täheldatud.