Juba hommikul vara käis Tondiraba jäähallis vilgas tegevus. Vaktsineerima oli saabunud sadu inimesi, kes ootasid oma süsti mööda saali looklevates pikkades järjekordades.

Kuigi vaktsineerima oodati üksnes vanemat elanikkonda, võis vaktsiinisaajate seas näha ka mitmeid keskealisi inimesi, kes kasutasid ööl vastu laupäeva ajutiselt tekkinud võimalust end kaitsepookimisele registreerida.

Huvi end Tondirabas vaktsineerida näib olevat suurem eesti keelt kõnelevate inimeste hulgas ning ka saalis kuuleb pigem rohkem eesti kui vene keelt, tunnistas meditsiinipersonal.

Vaktsineeritud olid korraldusega üldjoontes rahul ja väljendasid heameelt esimese doosi kättesaamise üle. "Uskumatu, ma ei oleks osanud oodatagi, et see nii hästi on korraldatud," ütles 80-aastane Salme. "Tuli küll natuke oodata, aga sain oma süsti lõpuks kätte. Tunne on hea."

Vaktsiinidoose on veel üle

Täna hommikupoolikul Tallinna vaktsineerimiskeskusi külastanud tervise- ja tööminister Tanel Kiik, ütles, et üle Eesti on sel nädalavahetusel avatud kümneid punkte, kus vanemaealise elanikkonna vaktsineerimisi teostatakse.

"Minu peamine üleskutse Eesti inimestele on kindlasti vaktsineerimisvõimalust kasutada. Veel on vabu aegu nii tänaseks kui homseks," rõhutas Kiik. "On hea ka tõdeda, et ühtki tõsisemat kõrvaltoimejuhtu ei ole seni ette tulnud."

Valmidus sõltub vaktsiinist

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart nentis Tondiraba vaktsineerimispunkti külastades, et venekeelse elanikkonna valmidus end vaktsineerida sõltub mõnevõrra vaktsiinist, mida inimestele pakutakse.

"[Tallinnas Lasnamäel] korraldati kaks nädalat tagasi samalaadne kampaania ja siis registreerisid 2000 inimest end peaaegu poole päevaga. Eelmisel korral pakuti Pfizeri vaktsiini ja siis reageeriti operatiivsemalt ja rohkem inimesi tuli end vaktsineerima," rääkis Kõlvart.

"Tegemist oli [ka toona] eakate inimestega ehk siis tegelikult see arusaam, et vaktsineerimine on vajalik, ja ka valmidus seda teha on olemas," kinnitas linnapea. "Tuleb arvestada ka sellega, et paralleelselt massvaktsineerimisega käib praegu kaitsepookimine perearstide kaudu ja nemad pakuvad ka Pfizerit."

"Inimesed sõltumata rahvusest siiski osalevad aktiivselt," lisas Kõlvart.

Vaktsineerimiskeskusesse on võimalik aegu broneerida inimestel, kes on vähemalt 65-aastased või vanemad. Lisaks elektroonilisele registreerimisele digiregistratuuris ning Confido ja Medicumi kodulelehel, on võimalik aegu broneerida ka telefoniregistratuur kaudu, mis töötab laupäeval ja pühapäeval kell 10-18. Eesti keeles saab registreerida telefonil 600 7775 ja vene keeles telefonil 6007774.

Sõle Spordikeskuses on vaktsineerimisvõimalus kokku 3900 inimesel, kellest eile õhtuks oli vaktsineeritud 1350. Tondiraba Jäähallis oodatakse vaktsineerima 3200 inimest. Mõlemale kliinikule on Haigekassa vaktsineerimiseks eraldanud AstraZeneca vaktsiini.