Ajalehe The New York Times andmetel ilmnes eksimus mõne nädala eest Baltimore'i tehases, kus toodetakse nii Johnson & Johnsoni kui ka AstraZeneca vaktsiine, vahendab NRK.

Väidetavalt tegid ravimitootja Emergent BioSolutions töötajad tõsise vea ja segasid kahe erineva vaktsiini koostisosi. Juhtunu tõttu tuli hävitada 15 miljonit annust Johnson & Johnsoni vaktsiini.

Tehases toodetavad vaktsiinid põhinevad mõlemad viirusvektoril, mis tähendab, et need kasutavad kahjutut viirust, et viia inimese organismi juhised viirusele ainuomase valgu valmistamiseks ja käivitada immuunvastus. Vaktsiinidel on siiski mitmeid bioloogilisi erinevusi, mistõttu neid ei saa segada.

Ajalehe teatel avastati viga alles päevi hiljem kvaliteedikontrolli käigus. Teadaolevalt ükski vigane vaktsiin tehasest välja ei jõudnud, kuid 15 miljonit selleks ajaks valminud doosi tuli saata hävitamisele.

Tõsise eksimuse tõttu peatati tehases vaktsiinide tootmine seniks, kuni USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) on juhtunut uurinud ja andnud loa tootmist jätkata.

Ameerika Ühendriikides juba kasutatud Johnson & Johnsoni vaktsiinid on toodetud Hollandis ja neid doose kõnealune probleem ei puuduta. Tulevased siseriiklikud tarned, hinnanguliselt 24 miljonit annust aprilli jooksul, plaaniti aga kõik toota Baltimore'i tehases.

USA võimud loodavad endiselt saada Johnson & Johnsonilt, Modernalt ja Pfizerilt piisavalt vaktsiine, et jõuda president Joe Bideni eesmärgini pakkuda mai lõpuks kaitset kõigile täiskasvanud ameeriklastele. AstraZeneca vaktsiini seal ei manustata, sest erinevalt Euroopast ootab see USAs endiselt kasutusluba.

Johnsoni & Johnsoni vaktsiini teeb eriliseks tõsiasi, et selle puhul piisab vajaliku kaitse saamiseks ainult ühest annusest.

Vaktsiin kiideti Euroopa Liidus (EL) heaks 11. märtsil. See oli Pfizer/BioNTechi, Moderna ja Oxford/AstraZeneca järel neljas Euroopa ravimiameti poolt rohelise tule saanud vaktsiin.

Johnsoni & Johnson on võtnud omale kohustuse tarnida 2021. aastaks EL-ile 200 miljonit doosi, millest 300 000 peaks jõudma ka Eestisse.