Kuues Planeet on loodussõbralik särgistuudio. Millega te täpsemalt tegelete?

Tegeleme põhiliselt särkidele, kuid ka muudele tekstiilidele trükkimisega ja seda nii keskkonnateadlikult ja jätkusuutlikult, kui vähegi oskame. Meie põhiliseks tehnikaks on siiditrükk, mida teeme käsitööna. Lisaks on meil üks DTG-printer ehk teeme ka digitaalset kangatrükki. See võimaldab pakkuda lahendusi, mille jaoks siiditrükk ei sobi. Lisaks üldisele ellusuhtumisele teeb meid loodussõbralikuks just trükivärvide valik, millel on kõrgeimad orgaanilise tekstiilitööstuse sertifikaadid, aga kindlasti ka kõik stuudios toimuv.

Kuna meie värvid on puhtad ja turvalised, siis soovisime samade põhimõtete alusel sättida kogu töötegevuse. Me ei kasuta oma töös lahusteid, aerosoole ega muid mürke, mis tootmiskeskkonda saastaksid (välja arvatud minimaalses koguses puhastuskeemiat). Lisaks on kõik meie pakutavad trükitoorikud orgaanilised ja veganlikud.

Kust tuleb nimi Kuues Planeet? Päikesesüsteemis on kuuendal kohal vist Saturn – kas seal on seos?

Seda küsimust oleme kuulnud korduvalt, aga vastus on ei, sealt seoseid otsida ei tasu ...

Kauges lapsepõlves oli populaarne animafilm „Kolmanda planeedi saladus“, millest on meelde jäänud, kuidas tegelane Jutulind ütles: „Seitsmes planeet on helesinine planeet.“ Kas see seal nii päriselt oli, ei hakka enam üle kontrollima, aga nende sõnade järgi hakkas peas elama fantaasia „rohelisest“ planeedist, Kuuendast Planeedist. Kuues Planeet on utoopiline fantaasia ühest kaugest kohast, kus loodusega on asjad palju paremad kui hetkel siin Maal. Kuues Planeet on unistus millestki paremast.

Kust tuli idee teha särgistuudio ja kellega koos on see algatatud?

Kokkupuude siiditrükiga tekkis veidi üle viie aasta tagasi, kuid keskkonnas, kus kahjulikku keemiat tuli nii töös kasutada kui ka tootmisruumides sisse hingata. Lisaks südametunnistusele pani see üldiselt mõtlema nii enda tervise kui ka inimeste peale, kes hiljem sel viisil valminud toodet kannavad. Ilma liiga pikalt kõhklemata lõpetasime osaluse konkreetses ettevõttes ja asusime uusi plaane tegema.

Tegutseme hetkel kahekesi, mina ja minu kallis Mari, kes on tegelikult ka Kuuenda Planeedini viinud mõtete autor.

Kui kaua olete juba tegutsenud?

Kuues Planeet alustas eelmise aasta mais, kuid maailmas valitseva olukorra tõttu oli algus üsna pikk ja konarlik. Kuna haiguspaanika lõi segamini kogu transpordisektori, siis ei saanud me kätte kõiki vajalikke materjale, sealhulgas suurt osa trükivärvidest. Samuti selgus pärast paari kuud tegutsemist, et oleme sunnitud välja vahetama oma trükipressi.

Aga lõpp hea, kõik hea! Tänaseks on värviriiul punnis, majas uus, täpne trükipress, terav LED-ekraanivalgustus ja kõik muu vajalik, et pakkuda lisaks puhtale tootele ka igas mõttes maksimaalset kvaliteeti.

Trükite särkidele loodussõbralike värvidega. Kui haruldane see särgistuudiote puhul on ja mille poolest erinevad sellised värvid tavalistest? Kas nendega on kuidagi teistmoodi ka trükkida?

Siiditrükis, väga üldistades, kasutatakse põhiliselt kahte tüüpi värve, plasti- ja veepõhist. Nagu kirjeldustest võib lugeda, erinevad need omavahel nagu öö ja päev. Plastipõhiste värvidega on tehniliselt väga lihtne trükkida. Samas on need värvid kangas tugevalt tunda – mida suurem on kujutis, seda suurem „plärakas“ kangasse jääb. Päris suured, üle rinna või selja pildid ajavad soojade ilmadega hirmsal kombel higistama ja üldse on tunne, nagu kannaks kilekotti. Plastisoli trükk on sisuliselt plastmassikokteil, mida kandja oma naha vastas kannab. Töö plastipõhiste värvidega käib alati käsikäes lahustite ja muude mürkidega ning neid ei soovitaks kellelgi oma ihu lähedal hoida.

Meie veepõhiste värvide puhul on aga sisuliselt tegemist tekstiilipigmentidega, mis imbuvad kangasse ja jätavad tulemuseks õhukese, käele pehme ning hingava tulemuse. Töös ei kasuta me ühtegi muud lahustit peale puhta vee. Samal ajal on töö veepõhiste värvidega oluliselt keerulisem. Veepõhised värvid kuivavad õhu käes ja kipuvad ummistama trükiekraane. Töö peab olema kiire ja läbimõeldud, eriti kui trükkida korraga paljude erinevate värvidega. Alustatud tegevust pooleli jätta ei ole võimalik, sest trükiekraanidesse kuivanud värve sealt enam kätte ei saa!

Samas on ka veepõhistel värvidel vahe. Olenemata sellest, et enamasti on tegemist pigem loodussõbralike toodetega, siis tihti kasutatakse ka nendes koostisosi, mida oleks parem vältida. Meie valitud värvitootja Permaset tagab, et nende värvid on puhtaimad ja täielikult kemikaalivabad. Neile on antud valdkonna kõreim Oekotex Class 1 seritfikaat. Klass 1 tähendab, et nendega võib trükkida isegi beebide ujumisriideid ja need on nii-öelda lutsutamiskindlad.

Eestis on veel mitmeid trükistuudioid, kes veepõhiseid värve kasutavavad, kuid suurem osa pakub põhiliselt siiski soodsat ja lihtsat Plastisoli trükki. Nagu mainisin, ei tähenda veepõhisus automaatselt, et tegemist oleks täiesti puhta tootega. Lisaks arvame ise, et keskkonnateadlikku klienti peaks kindlasti mõtlema panema just muu tegevus, mis stuudios toimub. Kui kõrvuti trükitakse puhaste värvide ja plastiga, mille puhul on õhk täis lahusteid, aerosoolliime ja muud jama, siis kas sellest trükikojast tulnud toode ikka on loodussõbralik ja puhas?

Teil on plaanis taotleda GOTSi sertifikaati. Mida see täpsemalt tähendab ja mida te taotlemisprotsessi käigus tegema peate?

GOTS tähendab Global Organic Textile Standard. Tegemist on sertifikaadiga, mille eesmärk on tagada, et märgistatud toode oleks orgaaniline alates toormaterjalist kuni tootmiskeskkondade ja märgistusteni. Samuti tagatakse sellega, et toode on valmistatud vastutustundlikult ja ausalt, pidades silmas nii keskkonda kui ka töötajaid. Meie soovime sertifikaadi omandamisega anda kinnituse oma klientidele, et nende tooted on tõesti valmistatud loodussõbralikus keskkonnas ilma üleliigse keemiata ning on puhtad ja turvalised kanda absoluutselt kõigile!

Taotlemisprotsessi käigus inspekteeritakse korduvalt kogu meie tegevust alates koostööpartneritest, kelle toorikuid kasutame, kuni äravooluvee analüüsideni. Jälgitakse tööprotsesse ja üldiselt stuudios toimuvaid kõrvaltegevusi.

Kas särkide eest tuleb välja käia tavalisest suurem summa?

Veepõhiste värvidega trükkimine on iseenesest alati kallim kui plastipõhine trükk. Seda eelkõige ülal mainitud erinevuste tõttu, kvaliteetne veepõhiste värvidega trükk on lihtsalt palju keerulisem. Kuigi kasutame loodussõbralikku lahendust, siis eraldi sellest tulenevalt me oma hindu kujundanud ei ole. Üritame pakkuda teenust konkurentsivõimeliste hindadega. Kvaliteedilt arvan, et pigem teeme enamikule silmad ette ja kui saame seda teha nii, et endal südames hea tunne ja ümbritsev keskkond koos valmivate toodetega on puhtad, siis see ise on juba piisav lisatasu!

Milliseid disaine saab klient teie käest tellida? Kas saab oma pildiga kohale tulla? Kuhu saab lisaks pusadele-särkidele veel trükkida?

Meie juurde tullaksegi tihti oma disainiga. Ehkki alati võib tulla ka lihtsalt ideega või isegi ilma selleta, mõtleme koos! Kliente on seinast seina, teeme kõike alates nii-öelda firmasärkidest kuni limiteeritud ja signeeritud originaalkunstini, mis on trükitud taaskasutatud rõivastele või paberile.

Pusade ja särkide kõrval trükime hea meelega kindlasti veel kottidele ja tegelikult pea kõigele, mida saab trükialusele laotada. Oleme trükkinud laudlinu, salle, kampsuneid, pükse jms. Viimasel ajal ka päris mitu asja paberile, mis on meie jaoks uuem, aga väga kuum teema!

Loodussõbralikkus viitab ka teatavale missioonitundele – kas teie arust toodetakse riideid liiga palju?

See on väga suur küsimus! Oleme kindlalt seda meelt, et riideid toodetakse liiga palju. Riiete tootmisest tekkiv saaste, ülejäägid ja lõpuks need riided ise on üks suurimaid prügiallikaid maailmas.
Kõik meie särgitoorikud on toodetud võimalikult keskkonnasäästlikult ja ausa kaubanduse põhimõtete alusel. Näiteks paljude mudelite puhul on nende valmistamisel tekkiv CO2 üle 90% väiksem kui reguleerimata tootmistes.

Lisaks kasutame ja soovitame täiesti erilist särgitoorikute seeriat nimega „Salvage“, mille puhul on kogu toode valmistatud taaskasutatud materjalidest, sh puuvill, mida valmistatakse kangaülejääke ümber töödeldes. Puuvillast kanga tootmine on meeletult veekulukas, ühe särgi tootmiseks tavapäraste vahenditega kulub üle 2700 liitrit vett. „Salvage“ märgistusega toorikute puhul on kogu puuvill taaskasutatud ja veekulu pea olematu.

Kuhupoole riidetööstus teie hinnangul liigub? Kas pigem toodetakse järjest rohkem või hakatakse tähelepanu pöörama just jätkusuutlikkusele?

Meile tundub, et see käib käsikäes. Ühest küljest on taaskasutus viimase kümne aasta jooksul teinud meeletu hüppe, samas on selgelt hüpetega liikunud ka tarbimisühiskond üldiselt. Tundub, et võrdselt on kasvanud nende hulk, kes juba põhimõtteliselt ei lähe poodi uusi riideid ostma, ja nende, kelle kulutamisvõimalused on kasvanud ning kes just nimelt ostavad ainult tavapoest ja tihti vaid üheks või siis mõneks kandmiskorraks.

Ei saa mainimata jätta ka praegust olukorda – kuidas on koroonakriis teie tööd mõjutanud? Kas klient saab täiesti kontaktivabalt särke tellida?

Hetkel on kõigil raske, aga suvi on silmapiiril ja loodetavasti on varsti elus taas melu.

Vajadusel saab meie käest trükki tellida täiesti kontaktivabalt. Oleme saatnud tootenäidiseid pakiautomaatidesse, kaup liigub posti teel, internet teeb suhtlemise lihtsaks ja nii saab kogu protsessi läbida ilma kohapeale tulemata või näost näkku kohtumata.

Millised on Kuuenda Planeedi tulevikuplaanid?

Esiteks loodame Eestis silma paista. Trükk on räpane äri, proovime seda puhtamalt ja paremini teha! Kui kõnetab, tule ja aita kaasa ...

Sarnase suhtumisega trükikodasid ei ole palju ka piiri taga, kindlasti tahame ennast veidi sirutada ja leida koostööpartnereid ka kaugemalt kui Eestist. Erinevused rikastavad ja mõttekaaslaste leidmine väljastpoolt on seiklus!

Kõige muu kõrvalt tegeleme vaikselt ka omatoodete arendamisega. Varsti valmib stuudiopood, kus hakkame pakkuma valikut trükitud töödest ja samuti ise arendatud-kujundatud tooteseeriaid.

Oma tegevuse kaudu soovime parandada kasvõi veidi ühiskonna suhtumist tootmistesse ja näidata, et ka teistmoodi on võimalik! Vahel tuleb selle jaoks rohkem pingutada, aga see on kindlasti seda väärt!

Vaata Kuuenda Planeedi tegemisi Facebookis ja Instagramis.

Jaga
Kommentaarid