Allikate sõnul tähendab nakatumiste kasv Indias, et kodumaine nõudlus vaktsiini järele lähinädalatel ilmselt kasvab ja doose läheb vaja vaktsineerimiseks Indias.

Ajutine ekspordi peatamine mõjutab tarneid ilmselt aprilli lõpuni. Ilmselt mõjutab see umbes 190 riiki, mis osalevad Covaxi skeemis, mida juhib Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ja mille eesmärk on tagada vaktsiinide jaotamine õiglaselt kõigi riikide vahel.

India suurim vaktsiinitootja Serum Institute of India (SII) on viimastel päevadel edasi lükanud AstraZeneca vaktsiini tarned mitmetesse riikidesse, sealhulgas Suurbritanniasse ja Brasiiliasse.

India on seni eksportinud üle 60 miljoni vaktsiinidoosi 76 riiki. Enamik sellest on olnud AstraZeneca vaktsiin.

India seisab silmitsi nakatumise kasvuga. Eile registreeriti seal suurim nakatunute arvu kasv sel aastal: 47 000 uut nakatumist, millele lisandus 275 surmajuhtumit.

Indias avatakse 1. aprillist vaktsineerimine üle 45-aastastele ja oodata on vaktsiinide nõudluse suurenemist.

Maailma suurim vaktsiinitootja SII on juba edasi lükanud vaktsiinitarned Suurbritanniasse, Brasiiliasse, Saudi Araabiasse ja Marokosse.

SII on teatanud, et toodab sel aastal miljard doosi keskmise ja madala sissetulekuga riikide jaoks.

Jaanuaris teatas SII, et võib väljastada 60-70 miljonit vaktsiinidoosi kuus. See hõlmab nii AstraZeneca kui ka USA-s väljaarendatud Novavaxi vaktsiini, mis ei ole Indias veel kasutusluba saanud.

India valitsus alustas vaktsineerimisprogrammi 16. jaanuaril ja seni on vaktsineeritud 47 miljonit inimest. Võimud loodavad seitsme kuuga manustada 600 miljonit doosi, umbes 85 miljonit doosi kuus.