Vene presidendi Vladimir Putini väidetav Musta mere äärne salapalee mattis enda alla laste suvelaagri Kuldne Viinapuu. Mitu aastat tagasi müüdi laager Putini sõpradega seotud ettevõttele, mis on nüüd Putini palee ehitusega seotud.

Uuriva ajakirjanduse keskuse Projekt möödunud nädalal avaldatud uurimusest selgub, et kunagise lastelaagri aladel käib nüüd luksussuvilate ehitus. Praskovejevkas asunud laager avati esimest korda juba 1968. aastal. Tegutsemise ajal külastas laagrit igal suvel rohkem kui 2000 last.

„Esimesed kuulujutud selle kohta, et nad ehitavad Putinile kuskile lähedale suvilat, hakkasid ringi liikuma aastal 2009 või 2010. Kõik algas viinamarjaistanduste ilmumisega. Neid käidi pidevalt patrullimas, aga nad asusid täpselt meie jalgpalliväljaku kõrval. Pidime väga ettevaatlikud olema, et pall sinna ei maanduks," rääkis Projektile Sofia Bragina, kes veetis kõik oma lapsepõlvesuved Kuldses Viinapuus.

Üks endine lastelaagri töötaja meenutas, et lähedalasuvasse metsa ilmusid mundris mehed aastal 2013 või 2014. Nende ainukeseks eesmärgiks tundus olevat telkijaid ja muid metsas viibijaid sealt eemale peletada.

2017. aastal arreteerisid politseinikud metsas hommikujooksu teinud laagri kehaliste kasvatuse õpetaja. Mees eskorditi politseijaoskonda, kus teda küsitleti hiliste õhtutundideni.

Kuldse Viinapuu lähedale ilmunud viinamarjaistanduste omanik on ettevõtte nimega Lasuurmari. Tänasel päeval kuulub istandus kahele Putiniga seotud ärimehele: miljardär Gennadi Timtšenkole ja Putini lapsepõlvesõbra Pjotr Kolbini pojale Vladimir Kolbin.

Vene opositsionäär väitis Aleksei Navalnõi jaanuaris avaldatud videos, et Lasuurmari on üks neist ettevõtetest, mis on seotud Putini palee ehitamisega.

Lastelaager kuulus alguses eriuuringute instituudile SNIIP, mis liideti hiljem Vene riikliku aatomienergiaettevõttega Rosatom. SNIIP müüs laagri 2017. aastal Lasuurmarjale alghinnaga 66 miljonit rubla (750 700 eurot). Neljal eelneval korral oli SNIIP laagri müügiks küll oksjoni välja kuulutanud, kuid selle siis ära jätnud.

Projekt spekuleerib, et Lasuurmari kulutas laagriplatsi soetamiseks sedavõrd palju raha, kuna see piirneb ettevõtte viinamarjaistandustega ja asub Putini oletatava erahäärberi lähedal asuva valvega metsa juures. „Võib-olla vajasid palee omanikud laagriplatsi, et nad saaksid kõik perimeetri ulatuses enda kätte ja ükski jalgpall ei maanduks nende väljakule," kirjutas Projekt.

Õige pea pärast laagri omandamist hakkasid seal tööle lammutamismeeskonnad. Laagri kunagised asukad ja nende vanemad said tegevuse peale pahaseks ja kaebasid Gelendžiki linna võimudele, kuid abi sellest polnud.

Üks ehitustööline rääkis nüüd Projekti ajakirjanikule, et endistel laagrialadel asub nüüd neli luksussuvilat. „Sees on kõik marmorist, nii et ringi võib ainult sokkides käia. Lisaks ehitame seda pidevalt ümber. Omanikud pole rahul, siis lõhutakse kõik maha ja hakatakse sada korda uuesti peale. Isegi koroonaviiruse pandeemia pole meie tööd peatanud," rääkis ta.

Putini paleed ehitav meeskond on ilmselt ametis ka endise lastelaagri aladele kerkinud ehitistega. Projekti allika teatel on kõik ehitusplatsid üksteisega seotud.