Tallinna tänavapilti vaadates ei usuks, et Eesti on maailmas suhteliselt nakatumiselt esikohal. Olukorda võetakse rahulikult ja mingit paanikat ei ole, kirjeldas ajaleht.

Väliturud on avatud, inimesed sagivad ringi ja teevad sisseoste nagu varem. Kuigi kaubanduskeskustes šopata ei saa, on inimesed sellega samuti harjumas - vajadusel saab kaupu tellida veebipoest.

Ajalehega rääkinud tallinlanna Jaanika Veldre ütles, et ei näe tänavapildis erilist muutust. "Inimesed käivad jalutamas ja poodlemas nagu varem," lausus ta. "Kuu aega ei saa ainult šopata. Elame üle."

Veldre meelest ei ole vaja elu senisest enam lukku keerata. "Valitsus võib küll järjest karmimaid piiranguid kehtestada, aga neist pole kasu, kui neid ei järgita," märkis ta.

Kui Balti jaama ja Telliskivi ümbruses keeb elu nagu varem, siis Tallinna vanalinnas on tavatult rahulik. Suurem osa poode ja kohvikuid on kinni. Turiste pole ja kohalikud sinna kuigi tihti ei satu.

Vanalinn 10.03.2021

Vanalinna südames Raekoja platsil võib aga märgata üsna omapärast vaatepilti, kus piirangute kiuste istuvad inimesed laudade taga, ilma maskideta, kohvitassid ees.

Terassil on plakatid, millel nõutakse õigust käia kohvikus neile, kes on vaktsineeritud või koroonaviiruse juba läbi põdenud.

"Jah, see on radikaalne ettepanek, mis tekitas linna peal parajat elevust," tunnistas kohvikuomanik Vello Leitham. Tema meelest võiks inimesed, kellel on koroonaviiruse vastu ühel või teisel moel immuunsus, saada riigilt loa kohvikuid külastada.

Terassi lahtihoidmine tekitab aga esmapilgul küsimusi. Kohvikupidaja sõnul on ta saanud siiski politseilt ja terviseametilt loa toolide ja laudade väljas hoidmiseks. Tema sõnul saavad kliendid soovi korral seal tarbida kaasa ostetud jooke ja sööke, kui hoiavad võõrastest inimestest kahe meetri kaugusele.

Vanalinnal on aeg muutuda, usub Leitham. Tema sõnul on praegu sobiv hetk mõelda, kuidas saaks Tallinna ajaloolist südant arendada selliselt, et see oleks meeldivam ajaveetmise paik ka kohalikele.

Koroonaviiruse drive-in testimine Tartus

Olukord koroonaviiruse rindel on aga samal ajal väga tõsine. Uusi nakatumisi lisandub igapäevaselt üle tuhande ja see number ei näi langevat. Haiglad ägavad patsientide tulva all, arstidest ja õdedest on nappus ning suremus on kõrge.

"Oleme võimelised mõnda aega 700 COVID-patsiendi tasemel vastu pidama, aga mitte kaua," tunnistas tervise- ja tööminister Tanel Kiik reedel. Terviseameti juht Üllar Lanno ütles samal ajal, et suvi jääb ära, kui nakkuskordaja ei lange maikuuks 0,85 peale. Täna on see 1,05.

Hiljutisel pressikonverentsil kritiseeris Lanno ka piirangutest möödahiilijaid, sh ehituspoodi, kus üritati müüa toiduaineid, ja baari, mis nimetati ümber kirikuks. Tema sõnul tuleb sellisest suhtumisest lahti öelda, sest vastasel juhul läheb suvi raisku.

Terviseameti juht soovitas ühtlasi vältida igasugust reisimist, eriti riigis sees.

Tallinna lennujaam oli aga kohaliku meedia teatel reede hommikul soojale maale reisijatest tulvil. Üks inimene selgitas, et läheb välismaale puhkama seetõttu, et mujal on ohutum olla kui Eestis.