Istanbuli konventsioon on riikide ülene kokkulepe, mis kohustab riike pakkuma vägivallaohvritele võimalikult palju tuge ja teenuseid, juurutab ühiskonnas mõistmist, et vägivallal – eelkõige naistevastasel ja peresisesel vägivallal – puudub igasugune õigustus ning rõhutab, et vägivallaakt lapse juuresolekul on vägivalla raskeim vorm.

Võimud ei põhjendanud, miks otsustas Türgi konventsioonist lahkuda, ent valitsuse tippametnike sõnul kaitsevad naiste õigusi pigem siseriiklikud seadused kui välised parandused, vahendab Reuters.

Türgi suurimas linnas Istanbulis 2011. aastal vastu võetud konventsioon on lõhestanud president Recep Tayyip Erdogani valitseva Õigluse ja Arengu Partei (AKP) ja isegi tema enda perekonna. Ametnikud ütlesid mullu, et valitsus vaagib konventsioonist lahkumist, ehkki on kriitikute sõnul hädas kasvava naistevastase vägivalla ohjeldamisega.

47-liikmelise Euroopa Nõukogu peasekretär Marija Pejcinovic Buric nimetas Türgi otsust laastavaks. "Taoline samm on tohutu tagasilöök senistele jõupingutustele, olles veelgi taunitavam, sest kahjustab naiste kaitset Türgis, kogu Euroopas ja mujal," ütles Buric.