Otsus langetati pärast vastavasisulist soovitust föderaalselt vaktsiinide ja biomeditsiini instituudilt (Paul-Ehrlich Instituut), teatas Berliin.

"Intsituut peab täiendavaid uuringuid vajalikuks pärast uusi teateid arteriaalsete trombooside tekkest aju arterites seoses vaktsineerimistega Saksamaal ja mujal Euroopas," märkis tervishoiuministeerium. "Euroopa ravimiametil (EMA) tuleb otsustada, kas ja kuidas mõjutavad värsked leiud vaktsiini heakskiitmist."

Itaalia ja Prantsusmaa teatasid AstraZeneca pausile panekust vähem kui tund hiljem, märkides, et soovivad enne vaktsiini edasist kasutamist veenduda selle ohutuses. "Ootame ära EMA seisukoha, mis peaks tulema homme pärastlõunal," ütles Prantsuse president Emmanuel Macron.

Tõsiste trombijuhtumite tõttu on AstraZeneca koroonavaktsiini kasutamise juba varem peatanud Holland, Iirimaa, Taani, Norra ja Island. Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas täna pärastlõunal, et asub juhtumeid uurima, ent rõhutas, et tõendeid trombide tekke põhjuslikust seosest AstraZeneca vaktsiiniga endiselt pole.

Oslo Ülikooli Kliinikumi jõudis eelmisel nädalal kolm hiljuti vaktsineeritud tervishoiutöötajat, kellel tuvastati ebatavalised sümptomid nagu “verejooks, veretrombid ja madal vereliistakute arv”. Üks hospitaliseeritutest suri pühapäeva õhtul, ülejäänud on endiselt raskes seisundis, teatas Norra ravimiamet.

AstraZeneca ise tegi täna hommikul avalduse, milles kinnitas oma koroonavaktsiini ohutust. Ettevõtte teatel ei ole kogutud ohutusandmed näidanud kopsuemboolia, süvaveenitromboosi (trombotsütopeenia) ega trombotsütopeenia riski suurenemist mis tahes vanuserühmal, sool, partiis või konkreetses riigis.