Nagu märgib Kaspars Petersons (Logitechi videokonverentsilahenduste arendusjuht Baltikumis), ei kaalunud paljud ettevõtted varem võimalust kasutada videosuhtluseks platvormi, mistõttu oli kaugtöö nende jaoks suur katsumus. Ta ise töötab juba seitse aastat edukalt kodus ning kohtub iga päev töökaaslaste ja klientidega video vahendusel. „COVID-19 jätab kahtlemata töökorraldusse jälje ja tulevikus kasutavad inimesed videokohtumisi sama aktiivselt kui praegu. Sellistel muutustel on ka omad eelised – videokonverentsilahendused võivad lihtsustada suhtlemist ja aitavad ettevõttel areneda,“ lisab ta.

Väärtuslikud eelised

Videokõne pidamiseks on vaja peale suhtlusplatvormi ka kvaliteetseid seadmeid. Logitech pakub veebikaameraid nii kodusele tööarvutile kui ka äriklassi varustust koosolekuruumide ja suurte konverentsisaalide jaoks. Kõiki Logitechi tooteid on võimalik ühendada populaarseimate platvormidega (nt MS Teams, Zoom, Google Meet jne). „Mitteverbaalne suhtlus moodustab kaks kolmandikku meie suhtlusest. Selle video teel edasiandmiseks on vaja parima kvaliteediga pilti ja heli, mistõttu tuleb alustada õigetest seadmetest. Jah, sülearvutites on olemas sisseehitatud kaamera ja mikrofon, kuid sellest ei piisa, et vestlus oleks reaalse eluga võimalikult sarnane. Veebikaamera audio- ja videokvaliteet on oluliselt parem,“ selgitab Kaspars. Tänu tehnoloogia arengule tagab Logitechi kaamerate eraldusvõime kvaliteetse pildi ja heli: vestluskaaslane saab näha sama selget pilti nagu päriselus. Lisaks on kõikidesse veebikaameratesse sisse ehitatud võimas mikrofon.

Veebipõhisele suhtlusele ülemineku suurim eelis on kokkuhoitud aeg ja raha. „Kogu maailm on vaid mõne kliki kaugusel. Lisaks aitavad videokonverentsid kodus töötamise ajal parandada koostööd ja suurendada tootlikkust, sest silmast silma arutamine on palju tõhusam kui sõnumite või e-kirjade saatmine,“ räägib Kaspars. „Kuna töötan kodus, siis on klientidega ja töökaaslastega kõige mugavam suhelda video teel. Suur eelis on ka see, et ma saan kõnesid salvestada ja arhiveerida. Kui midagi läheb meelest, siis saan salvestist uuesti vaadata või teistele saata.“

Kaugtöö abil saavad ettevõtted äri laiendada ja rahvusvahelisi turge vallutada. Videosuhtlus võimaldab tööle võtta inimesi, kes elavad teises linnas või riigis. Enamik ettevõtteid on juba kodus töötamist proovinud ja Kasparsi sõnul jätkatakse seda osaliselt või täielikult ka pärast pandeemiat.
Uuringu tulemused näitavad, et võrreldes 2019. aastaga suurenes 2020. aastal videokonverentsilahenduste kasutamine 275 protsenti. „Klientide sõnul on see edukas lahendus. Arvan, et paljud lubavad oma töötajatel ka edaspidi kasvõi paar päeva nädalas kodust töötada ja seetõttu on videokonverents tööelu lahutamatu osa ka siis, kui elu naaseb normaalsesse rütmi. Praegu suhtleb 71 protsenti kontoritöötajatest vähemalt ühe korra nädalas videokonverentsi teel. Seetõttu tasub kontori koosolekuruumidesse investeerida, et tagada suhtlus kontoris olijate ja kodus töötajate vahel.“

Tänapäevased koosolekuruumid kontorisse

Kui kõne on kahe või kolme inimese vahel, siis piisab arvutiga ühendatud veebikaamerast. See on kodus töötamiseks mugav lahendus. Kuna Logitechi eesmärk on muuta arvuti kasutamine võimalikult mugavaks, siis ei ole veebikaamera paigaldamine keeruline – lihtsalt ühendage juhe koduarvuti USB-porti.

Ent kui vestluses osaleb mitu kontoris asuvat inimest, siis on mõistlikum koguneda ühte ruumi. Kõige lihtsam variant on paigaldada koosolekuruumi televiisori ekraan ja kaamera ning enne kõne algust ühendada need arvutiga. „Kuna Logitech keskendub sellele, et kõik pakutavad lahendused oleksid sarnase tööpõhimõttega, siis ei pea kasutaja pead vaevama, kuidas suures koosolekuruumis tegutseda. Videokõne alustamiseks tuleb teha samad tegevused, mis sülearvutiga kodus. Teistele osalejatele tuleb kutse saata ja link avada. Ja ongi kõik!“ selgitab Kaspars.

Kontori koosolekuruumi ülesseadmisel tuleb meeles pidada, et Logitech kasutab nutikat automaatse kadreerimise tehnoloogiat RightSight, mis tähendab, et videokõne ajal on kõik ruumis viibivad inimesed kaadris. Kaspars selgitab: „Varem pidi koosolekuruumi teises otsas olevate inimeste nägemiseks kaamera neile suunama ja nii jäi nägemata teiste reaktsioon. Enamik Logitechi lahendustest pakub Ultra HD või 4K eraldusvõimet, mis tagab, et iga ruumis oleva isiku ilme on suurepäraselt näha. Isegi siis, kui korraga räägib mitu inimest. See suurendab kohaloleku mõju.“

Peale selle korrigeerivad kaamerad valgustust. „Sageli on probleem selles, et inimesed istuvad seljaga akna poole ja näha on ainult rääkiva inimese tume siluett. Veebikaamerad suudavad valguse ühtlustada selliselt, et inimene on nähtav,“ märgib Kaspars. Mikrofonid oskavad keskenduda hetkel rääkivale inimesele ja vähendada seejuures taustamüra. Näiteks kui keegi koosolekuruumis koputab pliiatsiga või trükib kõvasti klaviatuuriga, siis teisel pool olev vestluskaaslane seda ei kuule, sest mikrofon jätab alles vaid rääkija hääle. Kui keegi kõneleb liiga valjult, saab veebikaamera seda parandada ja tema häält veidi vaiksemaks teha.

Logitech pakub äriklassi veebikaameraid eraisikutele, videokonverentsiseadmeid ettevõtetele ja kõrgeima klassi varustust koosolekuruumide jaoks. Viimase viie aastaga on Logitech näidanud end videokonverentsiseadmete turul kõige kiiremini kasvava ettevõttena. Lisaks on ta teinud eduka stardi äriklassi lahenduste turul.

Kui soovite Logitechi videokonverentsiseadmete kohta lisateavet, võtke ühendust ASBIS Balticsiga – Logitechi ametliku esindajaga Balti riikides.

Jaga
Kommentaarid