Pentus-Rosimannus sõnas, et valitsusel on plaan tulla parlamendi ette lisaeelarvega. Ta ei osanud veel täpselt öelda, mis mahus lisaeelarve ettepanek tehakse, kuid lubas rääkida sellest paari nädala pärast.

Lisaeelarvet on vaja töötukassa palgatoetuse maksimiseks, töövõimetushüvituse kompenseerimiseks alates teisest päevast ja ka haiglate kulude kompenseerimiseks ning vajadusel vaktsineerimisvõimekuse tõstmiseks.

"Vaktsineerimine on oluline ka majanduse taastumisel," sõnas Pentus-Rosimannus.

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma rääkis, et amet valmistab ette kolmandat ehk kõrgeimat ohutaset, mis tähendab, et kiirabile antakse õigused vähendada ravikvaliteeti.

Seniste kolmeliikmeliste brigaadide asemel saab välja saata kahe- või üheliikmelised brigaadid.

"Iga abivajajani kiirabi enam ei jõua," nentis Härma.

Lisaks annab terviseamet haiglatele korralduse seada valmis ajutised triaažid, mis tähendab, et mitte hädavajalikku abi vajajaid vastu ei võeta.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon käsitles tänasel avalikul istungil abinõude rakendamist koroonaviiruse tõrjumisel ja vaktsineerimise korraldamisel ning toetusmeetmeid piirangute kompenseerimisel.

Komisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et hetkeolukord koroonaviiruse leviku tõkestamisel on kontrolli alt väljumas ja seetõttu soovib komisjon saada ülevaadet, täiendavate tegevuste kohta viirusega nakatumiste plahvatusliku kasvu tõkestamisel ning ülevaadet, paljudesse perearstikestustesse ei ole vaktsiinid veel jõudnud.

„Soovime tervisemetilt omavalitsuste lõikes ülevaadet, mitu protsenti on soodusgruppidest vaktsineeritud ning kuidas jaguneb tehtud vaktsiinide maht gruppide vahel ning kui palju on soodusgruppides mitte olevaid vaktsineerituid ning kui palju on vaktsineerimisest keeldutud,“ kõneles Reinsalu.

Eraldi küsimused on komisjoni esimehe sõnul ettevõtjatele praeguste piirangute leevendamiseks mõeldud toetuste kohta. „Täiesti selge on see, et kõige rohkem kriisis kannatanud ettevõtjad vajavad toetust, kuid ka nende puhul peab olema kindalaks määratud milliste kriteeriumite alusele meeteid rakendatakse,“ ütles Reinsalu.