Mullu oli kutsuviljakas aasta, Demineerimiskeskuse ridadesse astus lausa kolm kutsikat – kaks Saksa lambakoera Estrellest Ingo Indigo ja Estrellest Lexus ning labradoritüdruk Allihuppan Rise and Shine Soomest.

Pommikoerad

Pommikoera valimisel mängib suurt rolli geneetika – kui kutsikal on tugevad tööliinikoertest vanemad, siis on eeldused saada suursuguseks professionaaliks suuremad. Kutsikas peab olema väga mänguhuviline ja aktiivne. Huvi peavad pakkuma mänguasjad, mitte ainult muu ümbritsev nagu liblikad või linnud. Peab välja uurima, mis koera käima paneb, et oleks võimalik treenida ja hiljem vastavalt premeerida. Pommikoeral peab ka väga hea nina olema, aga nagu inimesedki on kõik koerad erinevad – vahel peab valitud koera hiljem välja praakima.

Jengo

Nunnupallidest saavad tõsised kõigi eestimaalaste ja meie külaliste turvalisuse eest vastutavad demineerijate kolleegid. Pommikoerad aitavad politseid läbiotsimistel, hoiavad silma peal väliskülaliste visiitidel, kontrollivad kahtlaseid kotte ja esemeid ning tagavad ohutust suurüritustel.

Pommikoerte töö hõlbustamiseks tuleb meeles pidada, et kahtlase eseme või lõhkekeha leidmisel ei tohi seda puudutada ega kuhugi viia – sellest tuleb eemalduda ohutule kaugusele. Võimalusel piira ohtlik ala ja teavita hädaabinumbril 112. Anna teada täpne asukoht ning leiu kohta nii palju infot kui võimalik. Nutiseadme abil on võimalik võtta leiu GPS-koordinaadid, teha distantsilt pilt ning edastada need häirekeskusele. Võimalusel oota abi ära – lõhkekehale tulevad esimesel võimalusel järele demineerijad, toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks.

Pommikoer tööhoos

Neli Eesti pommigruppi on valves 24/7 ning reageerivad igale sündmusele koheselt. 2020. aastal said Päästeameti demineerijad 1195 väljakutset, mille käigus leiti ja tehti kahjutuks 9041 lõhkekeha.