Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni tänase avaliku istungi fookuses oli koroonaviiruse leviku tõkestamine ja vaktsineerimine. Istungil eksperdina osalenud professor Meritsa sõnul on peaaegu kindlasti viiruse leviku kasvu taga koolide avamine.

Viiruse laialdase leviku tõttu kehtestas valitsus sellest nädalast uued piirangud. Peaminister Kaja Kallas põhjendas piiranguid sellega, et need aitavad tagada selle, et tervishoiusüsteem peaks koormusele vastu. Merits rõhutas tänasel istungil, et tervishoiusüsteemi toimimise tagamine on tagajärg, mitte ennetus. Viimase võtmekohtadeks on teadlase sõnul ennekõike siiski eneseisolatsioon, ohutusmeetmetest kinnipidamine ning sotsiaalsete läbikäimiste piiramine.

Olukorra kontrolli alla saamiseks ei piisa ainult kahenädalastest piirangutest, rõhutas teadlane. "Seda on varemalt näidanud teiste riikide praktika, aga ka meie enda varasem kogemus," ütles Merits. Meetmeid ei tohiks tema hinnangul lõdvendada olukorra stabiliseerumisel, vaid alles siis, kui nakatumisnäit on alla läinud. Seda näitas ka eelmine laine, lausus teadlane.

"Kõigi eelduste järgi ootab meid kaks kuni kolm kuud väga rasket kuud," ütles Merits. Olukord võiks paraneda alles mais, mil soojemad ilmad viiruse levikut mõnevõrra pärsivad ning rohkem inimesi on vaktsineeritud.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon korraldas täna avaliku istungi, mille fookuses oli koroonaviiruse leviku tõkestamine ja vaktsineerimine. Istungile oli kutsutud peaminister Kaja Kallas, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits, riigikontrolör Janar Holm ning riigikontrolli esindajad.