2. ROHELINE TEE - kui sa pole kohvisõber, on heaks kofeiiniallikaks just see ergutav jook. On tõendeid, et roheline tee aitab parandada mälu ja tähelepanuvõimet. Tervisliku mõjuga on rohelises tees sisalduvate katehiinide hulka kuuluv epigallokatehiingallaat (EGCG), mis aitab pärssida Alzheimeri ja Parkinsoni tõbe. Rohelise tee koostisosad vähendavad ka vähki tekitavate ainete aktiivsust ning tugevdavad keha puhastusvõimet.

3. MARJASMUUTI - puista peotäis mustikaid, vaarikaid, mustsõstraid ja maasikaid blenderisse või lisa neid oma lemmiksmuutile. Ükskõik mil moed tarbituna on marjad tõeline ajutoit. Marjad sisaldavad ohtralt antioksüdante, mis kaitsevad su rakke. Antotsüaniinid, mida marjades samuti ohtralt leidub, on mälu parandava mõjuga.

4. KOMBUCHA EHK TEESEEN - selle fermenteeritud joogi fännid kinnitavad, et teeseen on kasulik nii kõrge vererõhu, diabeedi kui vähi vastu. Kombucha sisaldab musta teed, suhkrut, inimesele kasulikke baktereid ja pärmi. Kui valmistad jooki ise, siis säilita seda külmkapis, et säiliksid kasutoovad bakterid.

5. ROHELINE SMUUTI - uuringud näitavad, et üks ports rohelisi köögivilju päevas pidurdab vanusega kaasnevat ajupotentsiaali vähenemist. Spinat, lehtkapsas, varsseller, söödavad umbrohud nagu nõges, võilill ja naat, chlorella ja spirulina vetikad, kurk, suvikõrvits ja ürdid sisaldavad ohtralt ajusõbralikke toitaineid nagu folaat ja luteiin. Hea alternatiiv salatina söömisele on neid blenderdada koos oma lemmikupuuviljadega siidiseks toitvaks smuutiks.

6. KURKUMIJOOK EHK "KULDNE PIIM" - erkkollane karriroogadest tuntud vürts on olnud India ja Hiina rahvameditsiini lemmik juba sajandeid. Tänu oma põletikuvastasele toimele on kurkum liigeste, naha ja seedesüsteemi tervendaja. Teadlased uurivad nüüd ka selle väeka vürtsi aju kaitsvaid omadusi, sest on alust arvata, et kurkumil võivad olla ka mälu parandavad ning Altzheimeri tõve süvenemist aeglustavad omadused.

7. PEEDIMAHL - punapeedis sisalduvad antioksüdandid kaitsevad rakke vabade radikaalide poolt tekitatava oksüdatiivse stressi eest. Nitraadid, mida see juurvili samuti ohtralt sisaldab, aitavad veresoontel lõdvestuda olles sel moel vererõhku alandava toimega väheneb insuldi ja dementsuse risk. See magus rauarohke juurikas aitab hästi ka väsimuse puhul.

8. ŽENŠENNI TEE - ženšennijuur on Hiina meditsiini traditsiooniline ravimtaim, mis aitab suurendada vastupidavust, keskendumisvõimet ja parandab mälu. Teadlased uurivad kas sel taimel on ka positiivseid mõjusid depressiooni, Parkinsoni ja Alzheimeri tõve vastu. Kuna ženšenn võib alandada veresuhkrut, tasub enne selle joogi igapäevamenüüsse lisamist pidada nõu oma perearstiga.

9. KAKAO - kakaos sisalduvad flavanoolid aitavad suurendada tähelepanuvõimet, ergutavad mõtlemiskiirust ja parandavad mälu. Tassike seda hõrku toitvat jooki aitab ka vanusega kaasneva vaimse võimekuse languse vastu, seda iseäranis inimestel, kel on suurem dementsuse risk. Mida tumedam kakao, seda rohkem kasulikke flavanoole see sisaldab.

10. SIDRUNIVESI - kogu su keha vajab vett, vedeliku puuduses vaevlev aju kaotab jõudlust. Vesi moodustab ajust 75% ning toimib kaitsva loodusliku amortisaatorina löökide ja põrutuste puhul. Pigista klaasitäiele veele maitse järgi sidrunit ning naudi selle vitamiinirohke vilja kasulikku toimet ja tujutõstvat lõhna.

Allikas: WebMed

Jaga
Kommentaarid