Riigikogu otsustas täna võtta menetlusse Imre Sooääre, sotsiaaldemokraatide ja osade keskerakondlaste seaduseelnõu, millega toodaks kooselu mõiste perekonnaseadusesse, kus on juba ka abielu mõiste. Sotside esimees Indrek Saar seletab Delfi „Erisaates“, kas usub, et see algatus üldse kuskile jõuab ning räägib uue koalitsiooni moodustamise valguses meeleoludest Toompeal.
1x
00:00

Seoses Jüri Ratase tagasiastumisega ja uue koalitsiooni moodustamise algusega kolmapäeval muutusid jõujooned Toompeal tundidega. Palju kirigi kütnud abielureferendumi korraldamise eelnõu hääletati maha. Aga sotside ja osade keskerakondlaste toel jõudis Imre Sooäär anda sisse perekonnaseaduse muutmise eelnõu, kuhu abielu mõiste kõrvale toodaks ka kooselu mõiste.

Indrek Saar seletas, et ootab uuelt koalitsioonilt küsimuse lahendamist ühte või teistpidi.

„Ma arvan, et võiksime ühiskonnana rahulikult arutada ka edasi, et kuidas on nii, et meil on osad inimesed ebavõrdses seisus. Kuidas on, et 21. sajandil on Eestis olukord, et osas Eesti täiskasvanud inimesed ei tohi abielluda tulenevalt nende soost. Ma loodan, et me nagu paljud riigid maailmas, jõuame lähemale abieluvõrdsuse kehtestamiseni Eestis,“ teatas Saar.

Kuid riigikogu koosseisu vaadates ei uskunud ta, et nii kaugele jõutakse. „Tänast parlamendi koosseisu vaadates, on vähim mida peaks tegema see, et koosellunud inimesed või seda plaanivad inimesed saavad kindluse, et elementaarne kaitse oma kooselule. Selleks on kaks võimalust. Üks on teha perekonnaseaduses need muudatused, mis me kolmapäevases eelnõus välja pakkusime. Teine on võtta vastu koosoeluseaduse rakendusaktid.“

„Arvestades muutunud olukorda koalitsiooni osas, siis see peaks olema vähim, mida teha. See ei muuda abielu mõistet, aga annaks kindluse kooselu seaduse alusel oma kooselu registreerinud inimestele. Ma loodan, et Reformierakond ja Keskerakond oma valitsusliidu kõnelustel vähemal selles kokku lepivad. Kuigi ma arvan, et peaks arutama võrdsete õiguste teemal.“

Seoses uue koalitsiooniga on rohkelt küsimusi, miks lepivad kokku just Reformierakond ja Keskerakond ning uut koalitsiooni ei moodusta nn kolmikliit ehk Reform, Isamaa ja sotsid, kes erinevalt keskerakonnast ja EKRE-st pole seostatud uue suure poliitilise korruptsiooniskandaaliga. Vastastikkusele tahtmatusele viidatakse eelkõige Reformierakonna ja Isamaa poolt teineteisele näpuga näidates. Mis signaale andsid ja said sotsid?

„Sotsiaaldemokraadid on kogu aeg öelnud, et oleksime kindlasti valmis pidama konsultatsioone ja sealt edasi ka kõnelusi koalitsiooni kohta,“ rõhutas Saar.

„Kui vaatame, kuhu ühiskonnaga täna jõudnud oleme, siis on selge, et see viimaseid päevi ametis olev valitsus on halvim, mis meil olla sai. Need haavad selle pea kahe aasta jooksul on löödud, on väga suured ja nende paranemine võtab kaua aega. Kõigi uute valituste kohustus aidata sellest olukorrast üle saada, et ühiskonnas oleks elementaarne lugupidamine üksteise vastu ja poliitikud ei tegeleks pidevalt uute tülide otsimisega,“ lisas ta.

„Mul on võimatu kommenteerida, mida omavahel on rääkinud Kaja Kallas ja Helir-Valdor Seeder. Me oleme mõlemale osapoolele andnud märku, et oleme konsultatsioonideks valmis, aga meie neid algatada loomulikult ei saa,“ viitas ta.

Kuid Saar leidis, et tema meelest muutub olukord isegi selleta paremaks, et sotsid valitsusse ei saa. „Tegelikult on olukord sotsiaaldemokraatide poolt vaadates väga palju muutunud. Hoolimata sellest imeilusast talvest, mis meile on saabunud, on poliitilises õhus tunda kevadet. Esiteks. Meil on võimalus uueks valitsuseks, kus pole äärmuslasi, annab lootust. Paljud inimesed on seda oodanud.“

„Teiseks: viimasel hetkel õnnestus tagasi lüüa EKRE poolt lõpuks ka ebaseaduslikult pealesurutud abielureferendum. See on suur võit. Mis saab edasi, see on nende kätes, kes koalitsiooni loovad. Muuhulgas ka selles osas, mis ikkagi annab põhjust uskuda, et Keskerakonna senine käitumine muutub, kel on nüüd peal uus kahtlustus,“ märkis Saar.

Keskerakond mängis esialgu ideega kutsuda lisaks koalitsiooni ka Isamaa. Kas Reformierakond või sama Keskerakond sotsidele ei teinud ettepanekut olla suure koalitsiooni osa?

„Ei ole sellist ettepanekut tehtud. Ja kui vaatate ka seda käiku, mis Mailis Reps suutis välja käis, et nemad tahaksid teha koalitsiooni Reformierakonna ja Isamaaga, siis sellist tava Eestis 30 aasta jooksul pole olnud, et tehtaks koalitsioon, kus väiksemal osapoolele pole midagi öelda, sest tema hääli pole vaja. Selles osas on Eesti poliitiline kultuur olnud väga pragmaatiline, sest kedagi lohutuseks juurde pole võetud või ka mindud,“ rääkis Saar.

Saates toob Saar välja veel selle mida ta sooviks omalt poolt näha uues koalitsioonileppes ja kas tõesti plaanib 100 päeva mitte kritiseerida uut valitsust nagu pakkus Raimond Kaljulaid.