Vene väljaanded Lenta.ru ja Vzgljad viitavad viitavad TASS-i uudisele, milles tsiteeritakse peaminister Jüri Ratast, kes leidis, et kõik Eesti poliitilised jõud peaksid sellise ettepaneku hukka mõistma.

TASS vahendas, et Ratas peab võimatuks vabariigiga Venemaaga ühinemise teemat rahvahääletusel arutada.

“Eesti Vabariigi põhiseadus sätestab oma esimeses paragrahvis, et Eesti on iseseisev ja sõltumatu demokraatlik vabariik, kus kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas,” vahendab TASS Ratase Facebooki postitust.

"Minu hinnangul peavad kõik Eesti poliitilised jõud sellise ettepaneku ühemõtteliselt hukka mõistma," lisas peaminister. "Olen kindel, et seda teeb ka vabariigi president."

TASS viitab muuhulgas ka sellele, et muudatusettepanekust loobuti ning tsiteerib reformierakondlast Urmas Kruuset, kes tõstatas enda sõnul küsimuse vaid abielu rahvahääletuse absurdsusele tähelepanu juhtimiseks.

Samal teemal kirjutas täna õhtul ka Ria Novosti, mis tsiteeris samuti peaminister Ratase sõnu.

Delfi kirjutas täna, et Reformierakonna esimehe Kaja Kallase sõnul oli Urmas Kruuse, Jüri Jaansoni ja Ants Laaneotsa muudatusettepanek — kas Eesti elu oleks parem Venemaa osana? — opositsiooni obstruktsiooni osa, mis oli mõeldud väärama abielureferendumi läbiviimist.

“See oli kindlasti ebaõnnestunud muudatusettepanek, aga meie saadikutel oli ülesanne mõelda küsimusi, mida saaks inimestelt rahvahääletusel riigielu küsimusena küsida tingimusel, et neile saaks vastata “Ei”. Me oleme kokku leppinud, et me teeme kindlasti “Ei” kampaaniat, ja juhuks, kui koalitsioon hääletab mõne meie ettepaneku sisse, siis saaks sellele kindlasti eitava vastuse,” selgitas Reformierakonna Kallas ja lisas, et see muudatustettepanek on tagasi võetud ja see arutlusele ei tule.

“Võtsin tagasi oma muudatusettepaneku abielureferendumi eelnõule, mis sisaldas küsimust "Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui see kuuluks Venemaa koosseisu," ütles ettepaneku üks algatajatest, refrmierakondlane Urmas Kruuse Delfile.

“Loomulikult on minu isiklik ja meie kõigi vastus sellele küsimusele kindel “Ei”. Eesti on ja peab alati jääma vabaks. Ma esitasin selle muudatusettepaneku selleks, et juhtida tähelepanu selle referendumi absurdsusele ja vajadusele vastata igal juhul “Ei” EKRE poolt peale surutud vaenule. Mõistan, et minu küsimus on ebasobilik ja võtan selle tagasi,” kinnitas rahvasaadik.

Riigikogu põhiseaduskomisjon võttis tänasel istungil vastu avalduse, milles mõistab hukka Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile puudutavad muudatusettepanekud.