Rikkad riigid, kus elab 14% maailma elanikkonnast, olid eelmise kuu seisuga kokku ostnud 53% kõige lootustandvamate vaktsiinide ülemaailmsest kogusest, teatas People’s Vaccine Alliance, mis koondab näiteks Oxfami, Amnesty Internationali ja Global Justice Now’d, vahendab Reuters.

Alliansi sõnul peaksid Covid-19 vaktsiinide kallal töötavad ravimifirmad oma tehnoloogiat ja intellektuaalset omandit Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) kaudu avalikult jagama, et saaks toota rohkem doose.

„Piisava hulga dooside kindlustamine ei tohiks olla riikide vaheline võitlus,” ütles People’s Vaccine Alliance’i nõuandja Mohga Kamal-Yanni Reutersile. „Nendel ülemaailmse pandeemia enneolematutel aegadel tuleb inimeste elud ja elatis seada ettepoole ravimifirmade kasumist.”

Samal ajal, kui Suurbritannias said riskigrupid eile esimese Pfizeri ja BioNTechi väljatöötatud vaktsiini süsti, jäetakse enamik inimesi 67 madala ja madalama keskmise sissetulekuga riigis saatuse hooleks, märgib allianss.

Kolmest Covid-19 vaktsiinist, mille efektiivsusnäitajad on avaldatud, kahe, Moderna ja Pfizer/BioNTechi oma puhul on pea kõik saadaval olnud doosid rikaste riikide poolt ära ostetud, märgib allianss.

Kuigi AstraZeneca ja Oxfordi ülikool on lubanud 64% oma vaktsiini doosidest arengumaade inimestele, jõuab see järgmisel aastal maksimaalselt vaid 18 protsendini maailma rahvastikust.

Allianss kasutas teadusinformatsiooni ja analüütika ettevõtte Airfinity andmeid, et analüüsida tehinguid riikide ja kaheksa juhtiva vaktsiinikandidaadi tootja vahel, mille hulgas olid ka Hiina Sinovac ja Vene Sputnik V.

Euroopa Liit, USA, Suurbritannia, Kanada, Jaapan, Šveits, Austraalia, Hongkong, Macau, Uus-Meremaa, Iisrael ja Kuveit olid kokku ostnud 53% potentsiaalsetest doosidest ja näiteks Kanada oli omale ahnitsenud piisavalt vaktsiini, et vaktsineerida oma elanikkonda viis korda.