Uue kodu otsingutel oligi oluline just asukoht. See pidi olema piisavalt lähedal kesklinnale ja ideaalis veekogu läheduses. Tähtis oli leida elamine, kus on suur rõdu või terrass omaette hoovikesega

Sisekujundajal suur roll

Mõnusa lõuendina oma kodu „maalimiseks” oli üks pere soovidele vastav 122 ruutmeetri suurune majaosa. Kujundamisel ja sisustamisel oli üleüldine pilt vaimusilmas olemas. Et see ka tehtud saaks ega rappa jookseks, otsustati juba algetapis kaasata sisekujundaja, kelle ideede kooslusega saadi kodu just selliseks. Pere jaoks oli üksi keeruline ja liiga suurt vastutust nõudev langetada konkreetseid otsuseid. Seda on aga vaja interjööri koos hoidmiseks nii stiili kui ka praktilisuse mõttes. Ilusaid ja vägevaid ning väga silmapaistvaid materjale ja mööblit on meie poodides tohutult palju. Just selle õige ja lõpliku väljavalimine ning kombineerimine kõige ülejäänuga oli keerukas. Olgu see laud, diivan, elutoa lamp või esiku tumba …

Nii ongi sisekujundaja roll väga suur, ta aitab paika seada tubade üldplaneeringu, valgustuse plaani, võttes arvesse omanike soovid, ja aitab välja valida viimistlusdetailid ning tooted. Pererahvas leiab, et sisekujundaja on asendamatu vahendaja ka tellija suhtluses projekteerija, ehitaja, mööblivalmistaja ja tarnijatega. See on suur töö ja sellest on palju abi.

Koostöö sisekujundaja Mareliis Raidiga sujus väga hästi, ta sai julgustust perenaise põnevatest küpsetest värvilemmikutest ja nii-öelda pisut enam kastist välja disainieelistustest. Sisekujundaja nautis seda, et talle olid jäetud vabad käed, ja sai vaid rõõmustada, et tellija lahendused sama suure rõõmuga vastu võttis. Visioon sai läbi räägitud moodboard’i ehk üldist stilistikat illustreeriva kollaaži abil, mis aitas hoida laiali valgumast, ja erilisi muudatusi töö käigus ei lisandunud.

Hele, naturaalne ja tervislik

Sisustuselementide ja lahenduste valikul sai määravaks lapsesõbralikkus ja kass. Soov oli saada pigem heledates toonides kaasaegne ja omanäoline interjöör. Märksõnadeks veel praktiline ja lihtsasti hooldatav ruum ning lahendused.

Eluruumide põrandaid katab heleda õlivahaga viimistletud naturaalne tammepuidust kalasabaparkett, seinad on kaetud mati neutraalse värviga ja pisut on kasutatud ka tapeeti. Mööbel on valdavalt värvitud, kohati leidub tammespooni ja kasutatud sai ka moodsat rotangi. Uste valikul lähtuti pisut ka arendaja valikutest, neid veidi painutades ja erinäolisemaks muutes. Mõnes ruumis pandi kinniste uste asemele mustade raamidega klaasist uksed — kõik selleks, et mitte kaotada avarust ja loomulikku valgust. Klaasuksed loovad tõeliselt õhulise tunde.

Suuremad mööblitükid on tellitud eritellimusena kohalikelt mööblitegijatelt, suur hulk sisustusesemeid on meie käsitöömeistritelt ja kohalikest poodidest, sealhulgas veebipoodidest. Värvieelistus oli pigem neutraalne, uue elamispinna sisustamisel julgeti aga kasutada värvilisemaid neutraaltoone, mis ei ole just sageli esinev julgus skandinaavialikku minimalistlikku ja monokroomset interjööri eelistavate eestlaste puhul. Kõikjal, kus vähegi võimalik, otsustati kasutada ka naturaalseid materjale. Selliselt sisustatud eluruumis on just need kõige õigemad kestva ja tervisliku elukeskkonna valikud.

Uus on uus

Üldjuhul armastatakse siinses kodus uusi asju. Küll oli interjööri valitavate esemete puhul esimene ja oluline eeltingimus, et need võiks olla kohalikelt disaineritelt. Pererahvas armastab uut ja on veendunud, et need omad asjad jäävad üldjuhul perre pikkadeks aastateks. Kuid leidub ka taaskasutuspoest ostetud sisustuselemente: seinakaunistused, lillepotid ja mõned mööbliesemed. On asju, mida uuena ei ole olemas, on asju, mille väärtust on kasutamine suurendanud.

Suvepealinnas jõe läheduses asuv pesa valmis koos siseviimistlusega umbes aasta jooksul ja lõplikult sisustatud see veel ei olegi. See on võrdlemisi tavaline, et ruum valmib ja areneb elanikuga ajapikku ning praktilisi vajadusi arvestavalt. Selguvad need ju teinekord alles siis, kui ruumides on juba mõnda aega elatud.