Paari nädala eest haigestunud Sander on praegu koos perega kodusel ravil. "80 protsenti inimestest põeb seda haigust suhteliselt kergete sümptomitega, 15% haigestunute sümptomid on rasked ja 5% seisund kriitiline," selgitas ta intervjuus luterliku kiriku veebilehele.

Kui raskelt haigus kedagi tabab, on igaühe puhul paraku teadmata ja ka tervislik eluviis ning sportlik vorm ei pruugi Sanderi sõnul aidata. Nii põeb ta ise haigust suhteliselt kergesti, samamoodi ka 85-aastane ämm ja lapsed, aga kõige tugevamalt on tõbi tabanud kirikuõpetaja abikaasa Liinat, kes on peres kõige sitkem ja sportlikum.

"Teine üllatav tõsiasi on see, et haigustunnused muutuvad väga kiiresti - umbes poole tunni või tunni möödudes võib pilt olla hoopis teine ja kunagi ei tea, mida uus päev toob," rääkis Sander.

Ta kirjeldas, et tempokalt ja ettearvamatult vahelduvad köha, liigese- ja peavalu ning mingiks perioodiks tekib maitsemeelte tuimus. Veel kaasnevad haigusega keskendumisraskused ja suur jõuetus, lisaks prognoosimatu pikaajaline mõju tervisele.

Selleks et ennetada ametkondade sulgemiskäske, kontrollimeetmeid ja karistusi, tuleks vaimuliku sõnul olla ettevaatavalt hoolas soovitusi järgides. Rahva seas mask ette, hoida distantsi, ruumidesse sisenedes ja sealt lahkudes pesta käsi see on praegusel ajal elementaarne. Kuni vaktsiinid meile jõuavad, tuleb lihtsalt vastu pidada, siis läheb paremaks, on vaimulik kindel.

Lisaks ei saa Ove Sanderi arvates üle ega ümber koroonaga kaasnevast stigmast. Saad küll mõistusega aru, et pole meelega haigeks jäänud ega teisi nakatanud, kuid oma lähedasi kannatamas näha on ikkagi raske. Peale selle teadmine, kui oled kolleegide sekka haigust viinud.

Muu hulgas sotsiaalministeeriumi peakaplanina töötava Ove Sanderi sõnul on paljudele haigetele raske ka see, kui neist hakatakse eemale hoidma. Kartusest tüli teha tuttavad ei helista ega kirjuta nagu tavaliselt, tõdes Sander, ent see võib lisada niigi kehvale olemisele ka üksindustunde ja ängistuse.

Vaimulik ütles, et Eestimaa õnnistuseks on suured kirikud, kus enamikus saab inimesi piisavalt hajutada. Jõulude ajal saab kirikutes sisse seada etteregistreerimise ja korraldada suurema arvu teenistusi, nii et lahendused ülerahvastamise vältimiseks on Ove Sanderi arvates olemas.

Kriitiliselt peaks Ove Sanderi sõnul üle vaatama kooride kooskäimised, sest need on tõendatult muutunud nakkuskoldeks.