Kaasa said rõivad, ehted ja neli naist: moetoimetajale lisaks stilist Ester Kannelmäe, modell – näitleja Riina Maidre – ja fotograaf Hele-Mai Alamaa. Kusjuures Hele-Mai polnud Soome sõidust vaimustuses: „Olin kolmandat korda rase ja täispaks – mõtlesin, mis ma sinna Lapimaale üldse selga panen?! Meil Eestis oli sopane, seal lumi nabani.” Välja päästsid traksidega suusapüksid, mille lukk jäi lahti, sest kõht tuli ette.
Fotograaf Hele-Mai koerakasvanduses.

Rongi rattad ragisesid terve öö ja ärgati polaarjoone taga. Päev oli lühike nagu lapsesamm, ent tehnika tõrkus. Külmapelglikku kaamerat tuli mitu tundi soojendada. „Kuivatasin teda saunas radika peal,” tunnistab Hele-Mai. „Kõik olid ju valmis, Riinal soeng ja meik ka tehtud, aga pildistada ei saanud!”

Niipea kui aparaat lubas, algas pildipüük. Kelgukoerakasvanduses sättis omanik penid paika ja nad seisid nagu soolasambad. See-eest põdrafarmi sarvelised kartsid modelli ja tema neid. Loojanguks sai muinasjutt siiski slaidile, et Eestis ilmutada.

Väsinud naistele pakuti talus, kus öömajal oldi, ülipidulikku õhtueinet. Pärast sauna mõnuleti mullivannis, mis auras kohevate hangede vahel. Juttu jätkus, taevas oli paksult tähti täis ja keegi ei raatsinud magama minna.

Tagasi kodus, kirjutas moetoimetaja fotode saateks: „Keset valgemast valget lund saavad värvidest värvid.”

* Raamat „Meie Eesti Naine”, 2014

Toona ajakirja valitud pilt.


Jaga
Kommentaarid