Ole siis ootamatusteks valmis ja loe Parenting.com kokku pandud nimekirja ebamugavatest kaasnevatest sümptomitest ja selgitustest neile:

Ma lekin, kui ma naeran”

Sümptomid: Sa naerad, sa aevastad, sa nuuskad…ja lekid.

Põhjus: Rasedana on sinu vedelikuvajadus suurem, ka laps kasvab järjest suuremaks ja ta istub mõnusasti su põie kohal. Pole siis ime, et su põis koormusele just ideaalselt vastu ei pea.

Mida teha: Ära hoia kinni vaid käi tihti pissil. Sest mida kauem sa kinni hoiad, seda suuremaks ja piinlikumaks võib kujuneda ootamatu leke! Kegeli harjutused, mis tugevdavad sinu vaagnapõhjalihaseid aitavad sind suurepäraselt. Tee seda nii — pinguta on lihaseid nii nagu hoiaksid pissi kinni ja siis lõdvesta ja niimoodi võid teha igal ajal ja palju kordi järjest. See harjutus ei aita sul mitte üksnes lekkeohtu vähendada vaid tuleb kasuks ka hiljem, et ennast pärast sünnitust ka altpoolt uuesti vormi saada.

„Mis lahing mu kõhus toimub?”

Sümptomid: Kõhupuhitus, hirmvalusad krambid ja soov pidevalt kõhutuult lasta.

Põhjus: Progesteroon ringleb sinu organismis ja raseduse ajal on sinu soolestik loid.

Mida teha: Teoreetiliselt tuleks gaaside ja puhituse vähendamiseks vaadata üle oma toidusedel, kuid alati sellest ei piisa. Aga tavalised kahtlusalused, kes sinu kehas gaaside tootmist soodustavad, on spargelkapsas, rooskapsas, kapsas, lillkapsas, mais, sibul, õun ja gaseeritud joogid. Kui probleem siiski ei kao, tasuks rääkida oma arstiga.

“Mis see on, mis just minust välja tuli?!”

Sümptomid: Kleepuv valge või kahvatukollane lima määrib pidevalt pesu. Räägi oma arstiga, kui see peaks muutuma rohekaks, tekitama ebameeldivat lõhna, põletus- või sügelustunnet, on väga paksu konsistentsiga, või vastupidi, liiga vesine. Tegemist võib olla ka infektsiooniga.

Põhjus: Suurenenud hormoonitase ja tupe suurenenud verevarustus.

Mida teha: Kanna võimalikult lisaainetevabat hügieenisidet ja kasuta, niiskeid salvrätte, pesemisel ära kasuta ärritavaid geele, ära kasuta ka intiimdeodarante, needki võivad mõjuda ärritavalt.

“Ma oleks nagu gripis, kuid ma pole ju haige!”

Sümptomid: Sul võib olla tunne, nagu oleksid külmetunud. Pea on paks, nina on umbes ja valus, enesetunne on niru. Sinu nina on kuiv ja/või veritsev.

Põhjus: Suurenenud hormoonitase ja vere tootmine põhjustab limaskestade paisumist.

Mida teha: Kasuta soolalahuse ninatilku, joo palju vedelikke. Kui sul on ninaverejooks, ära kalluta pead taha. Hoia pea püsti, kuni verejooks peatub, tavaliselt kulub umbes viis minutit. Pane ninale jääd, kui vaja. Kui verejooks siiski püsib, pöördu arsti poole.

“Ma mörisen öösel nagu mootorsaag”

Sümptomid: Sa ju tead, kuidas su vanaisa öösel norskab. Sinu rasedusaegse norskamise detsibellid on kordi kõvemad.

Põhjus: Süüdista taas oma tursunud limaskesti — sinu tursunud nina sunnib sind hingama suu kaudu ja sellest ka norskamine.

Mida teha: Kasuta soolalahuse ninatilku enne magamaminekut ja ka öösel, kui vaja. Investeeri mugavasse patja ja õhuniisutajasse. Kui niisutajat ei taha osta, siis märjad ja paari aroomiõlitilgaga värskendatud käterätikud radikale ning öine hingamine muutubki kergemaks.

“Ma higistan nagu siga!”

Sümptomid: Vesi voolab kõikjal: kaenla all, jalgadel, kõhu peal, see voolab alla mööda su nägu ja kaela.

Põhjus: Sinu ainevahetus on muutunud ja suurenenud verevool soojendab nii sinu keha kui nahapinda. Higistamisega sinu keha jahutab ennast.

Mida teha: Kanna kihiti riideid, mida saad vajadusel vähemaks võtta, väldi sünteetilisi kangaid, mis takistavad nahka hingamast. Joo palju vedelikke ja kasuta tundlikule nahale mõeldud antiperspirante. Kui kintsud on pidevalt higised, siis tupsuta neid beebipuudriga.

“Ma olen hakanud ilastama nagu beebi”

Sümptomid: Mõnikord hakkab raseda naise organism ekstra ila tootma. Lausa kuni kolm-neli liitrit päevas! Veritsevad igemed on samuti levinud, eriti pärast harjamist. Sa võid isegi märgata igemetele tekkinud väikesi sõlmjaid moodustisi . Rahune — need on ohutud ja kaovad pärast sünnitust.

Põhjus: veritsevad igemed on seotud hormoonitalitlusega, kuid ühest põhjust liigsele sülje eritumisele, mis tihtipeale käib ka koos iiveldusega, pole leitud.

Mida teha: See võib olla paras piin, kui suhu koguneb pidevalt nii palju sülge, et ei suuda seda enam alla neelata ja kõik salvrätid, mis kaasas, on samuti läbimärjad. Mõned naised on siis valiku ees, kas võtta süljetops või sülitada maha, kuid tasub proovida, kas ehk toimib see, kui kannad kaasas veepudelit, kuhu on sidrunimahala sisse pigistatud. Muretese endale pehme hambahari, see on su veritsevatele igemetele abiks.

”Mingid imelikud moodustused on hakanud mu nahale tekkima”

Sümptomid: Sinu näole tekivad tumedad laigud, sa märkad tumedat joont ka oma kõhu peal. Lisaks on tekkinud jalgadele kapillaaridest ämblikuvõrk. Sinu näole, kaelale või ülakehale tekivad kummalised nahanäsad.

Põhjus: Sinu keha toodab suurenenud koguses melaniini, mis põhjustabki tumedate laikude teket. Ämblikuvõrgu nahal võid kanda suurenenud verevarustuse süüks ja nahanäsade põhjuseks on nii hormoonid kui naha hõõrdumine näiteks kaenlaalustes.

Kuidas toimida: Tumedad laigud nahal ja ka kapillaridest ämblikuvõrk kaovad tavaliselt pärast sünnitust, kuid mitte alati ja mitte lõplikult. Nahaarst saab eemaldada nahanäsasid, kui need sulle ei meeldi ja tumedad laigud tuleks katta meigiga ning mitte neile päikest lasta.

“Mu nibualad on muutunud alustassi suurusteks”

Sümptomid: Areool muutub tumedamaks ja nii suureks nagu tahaks üleni su rinnad katta. Väikesed mügarikud tekivad nibu ümber ja erituda võib isegi veidi vedelikku.

Põhjus: Selline tumenemine on veel üks näide hormoonidest tingitud hüperpigmentatsioonist. Samuti arvatakse, et tumenenud ja suurenenud nibuümbrus aitab beebil paremini rinda leida. Eritis näitab, et rinnad valmistuvad piima tootma ja ühtlasi kaitseb see rindade suurenemisest tingitud naha pinguldumise korral seda rebenemast.

Mida teha: Loobu täielikult ilma rinnahoidjata päevitamisest. Aga tea, et kuigi enamikul naistest jääbki areool alatiseks veidi tumedamaks, siis enamasti muutub see pärast sünnitust siiski veidi väiksemaks, kui oled rinnaga toitmise lõpetanud.

“Mu jalad on justkui maakart”

Sümptomid: Laienenud, punnitavad ja lillad veresooned jalgadel häirivad sind, kuid punduda võivad ka häbememokad, ning tea, et üllatuslikult ilmunud hemorroidid on tegelikult pärakupiirkonna veenilaiendid .

Põhjus: Vere kogunemine veenides, tavaliselt surve tõttu emakas.

Mida teha: Väldi jalgade liigset koormust, ära seisa pikka aega järjest ja istudes ära rista jalgu, kui lamad, siis tõsta kindlasti jalad kõrgemale. Istevannid aitavad leevendada hemorroidide korral, kuid arstilt võid saada ka retsepti vasatavete küünalde ostmiseks.

Jaga
Kommentaarid