Senati enamuse liider Mitch McConnell kirjutas Twitteris: „3. novembri valimiste võitja inaugureeritakse 20. jaanuaril. Tuleb korrapärane üleminek, nagu on olnud iga nelja aasta järel alates 1792. aastast.”

Hiljem ignoreeris McConnell ajakirjaniku küsimust, mida ta teeks, kui Trump keelduks tagasi astumast, ja kas ta nõuaks seda Trumpilt.

Kuigi McConnell ei nimetanud oma säutsus otseselt Trumpi, oli selge, et ta vastas presidendile, kellelt küsiti kolmapäeval Valge Maja pressikonverentsil, kas ta lubab kindlalt võimu rahumeelset üleandmist pärast valimisi.

„Noh, me peame vaatama, mis juhtub,” ütles Trump ja hakkas rääkima posti teel valimiste võltsimisest, mis on üks tema lemmikteemadest.

Eile kordas Trump väidet, et ta ei usu, et saab olla ausaid valimisi, kui mõnedes osariikides saadetakse valimissedelid kõigile registreeritud valijatele.

„Me tahame kindlustada, et valimised on ausad, ja ma ei ole kindel, et nii saab olla. Ma ei arva, et nii saab olla kogu selle olukorraga, küsimata vaimissedelitega – need on küsimata – miljonid saadetakse igaühele ja eks paistab,” ütles Trump.

Üheksa osariiki ja Columbia ringkond kavatsevad saata valimissedelid postiga igale registreeritud valijale. Neist osariikidest vaid Nevadat peetakse niinimetatud kaalukeeleosariigiks, kus demokraatide kandidaadil Joe Bidenil on küsitluste järgi kuueprotsendine edumaa.

Teistes osariikides, näiteks Michiganis ja Floridas, peavad valijad posti teel hääletamiseks valimissedelit taotlema ja Trump on õhutanud valijaid seda tegema.

Senati vabariiklaste parteidistsipliini eest hoolt kandev ametimees ehk whip John Thune ütles ajakirjanikele, et võimu rahumeelne üleandmine on demokraatia alus ja ta ootab, et see kehtiks ka 2020. aasta valimiste kohta.

„Rahumeelne võimu üleandmine on demokraatia alus, ilma selleta on meil Valgevene. Igasugune viide sellele, et president ei pruugi seda põhiseaduslikku garantiid austada, on nii mõeldamatu kui ka vastuvõetamatu,” kirjutas kolmapäeval Twitteris Trumpi sagedane kriitik, vabariiklasest senaator Mitt Romney.

„Nagu me oleme teinud üle kahe sajandi, saavad meil olema legitiimsed ja ausad valimised. Tulemuse teada saamine võib võtta kauem kui tavaliselt, aga see saab olema kehtiv. Ja 2021. aasta 20. jaanuari keskpäeval vannutame me presidendi rahumeelselt ametisse,” kirjutas Trumpi üks rivaalidest 2016. aasta valimistel, vabariiklasest senaator Marco Rubio.

Võimu rahumeelset üleandmist rõhutasid ka mitmed esindajatekoja vabariiklased.

Mõistagi võtsid häälekamalt sõna demokraadid.

„President Trump: te ei ole diktaator ja Ameerika ei luba teil seda olla,” kirjutas senati vähemuse liider Chuck Schumer kolmapäeval Twitteris.

Eile ütles Schumer senatis, et vabariiklasi tuleb sundida rohkem rääkima. „Kaalul on demokraatia,” ütles Schumer.

Senaator Joe Manchin esitas resolutsiooni eelnõu, et kinnitada senati poolt võimu korrapärast ja rahumeelset üleandmist vastavalt põhiseadusele. Senat võttis selle kiiresti ühehäälselt vastu.

Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi ütles eile, et ei olnud Trumpi jutu peale üllatunud.

„Te ei ole Põhja-Koreas, te ei ole Türgis. ... Te olete Ameerika Ühendriikides,” ütles Pelosi sõnumis Trumpile. „See on demokraatia, nii et miks te ei võiks hetkekski austada oma ametivannet Ühendriikide põhiseadusele.”

Endine presidendikandidaat Bernie Sanders ütles: „Need on valimised Donald Trumpi ja demokraatia vahel. Ja demokraatia peab võitma.”

Esindajatekoja liikmed Bill Pascrell ja Mark Pocan kasutasid aga Trumpi hukka mõistes sõna „fašism”.