Uudishimu on õppimise ja intelligentsi alustala. Kui sa oled ise uudishimulik ja huvituv, on seda tõenäoliselt ka sinu laps. Kui nad on väikesed ja külvavad su üle küsimustega, vasta neile, muidu lõpetavad nad küsimise ja õppimise. Uuringud näitavad, et laste küsimuste arv kahaneb kooliminnes, sest aega kõigele vastata lihtsalt ei ole.Innusta neid enda küsimustega arutlema "Ma mõtlen, miks..." perega aega veetes ja usu, nad teevad peagi sama.

Hoia ta motiveeritud

Motivatsioon aitab õppida, ent peab oskama end ka ise motiveerida. Tasud võivad panna lapsed küll kodu- ja koolitöid tegema, aga pikas plaanis on see ajutine: sind motiveerib saadav kasu. Palju olulisem on sisemine motivatsioon: tahe teha asju oma huvist enda hüvanguks.

Julgusta

Julgustades oma last hakkama saama ja toetades "ma suudan" suhtumist, kasvatab see soovi hakkama saada. Toeta oma last uute oskuste omandamisel, olgu selleks rattasõit, joonistamine või öise taeva mõistmine.

Toeta järjepidevust

Intelligentsuse kasvatamiseks on tarvis positiivset meelestatust, mis võimaldab mõista vigu ja raskusi ja panna aru saama, et need on ainult takistused, mis tuleb ületada, mitte ületamatud müürid ja võimete piir.

Aita oma lapsel leida oskused lahendada probleeme, mitte näha neid tupikuna. Peegelda sama ka ise: ära loobu köögiriiuli ülespanemisest, kuna "eelmine kord kukkus see halvasti välja". Parem vaata õpetlikke videoid ja proovi uuesti.

Huvitu ka ise

Kui su laps huvitub millestki, toeta seda ja näita ka enda huvi selle vastu üles. Julgusta last endale selgitama midagi, anna võimalus oma huvisid arendada. Asi ei ole survestamises: hoia see lõbusa osana igapäevast. Ja jaga oma huvisid temaga ka.

Allikas: Made For Mums

Jaga
Kommentaarid