1. Mis on supertoidud?

Mõistel "supertoit" ei ole selget määratlust. Supertoiduks nimetatud toidul peaksid olema järgmised omadused:

  • köögiviljad, eelistatult mahepõllundusest
  • kõrge toitainete tihedus
  • keskmisest suurem vitamiinide, mineraalide, teiseste taimsete ainete sisaldus


Lühidalt võib öelda: supertoidud ühendavad võimalikult palju tervislikke omadusi võimalikult väikeses massis.

2. Miks tuleb nii palju supertoite välismaalt?

Kas vetikad, erinevatest juurtest valmistatud pulber või marjad – enamik toiduaineid, mida nimetatakse supertoiduks, on eksootilised. Nad on sageli pärit Lõuna-Ameerikast, Aafrikast või Indiast ja neid müüakse Euroopas tavaliselt pulbrina või kuivatatult.

Seda mitte sellepärast, et kohalikke supertoite poleks. Me jõuame nende juurde hiljem. Selle asemel võib öelda, et supertoitude trend ühendab näpunäiteid, mida erinevad rahvad ja kultuurid on paljude sajandite jooksul kogunud.

Näiteks kasutasid inkad tugevuse saamiseks maca mugulat, kurkum on olnud Indias üks olulisemaid vürtse juba umbes 4000 aastat ja moringapuud kasutatud ajurveda traditsioonides üle 5000 aasta.

Nii et need eksootilised supertoidud pole tingimata palju tervislikumad kui kohalikud supertoidud. Sellest hoolimata on päritoluriigi rahvaste kogemused näidanud, et inimesed saavad nende koostisosadest kasu.

3. Millised on kohalikud supertoidud?

Muidugi on palju toite, mis kasvavad Euroopas ja mida peetakse supertoiduks.

Heintaimed: nisuoras

Seemned: linaseemned

Maitsetaimed ja looduslikud taimed: lambalääts, kummel, nõges, võilill, lavendel, basiilik

Marjad: maasikad, mustikad, kibuvitsamarjad

Köögiviljad: brokoli, lehtkapsas, peet

4. Miks mõned toidud on supertoidud ja teised mitte?

Nüüd võite küsida: miks mõnda toitu peetakse supertoiduks ja teist mitte? Lõppude lõpuks on kõik puu- ja köögiviljad ning ka söödavad looduslikud taimed ühel või teisel viisil tervislikud. Võrdleme kurgi ja brokoli koostisosi.

Erinevat tüüpi köögiviljade koostisosad

Sama koguse brokoliga saate omastada palju rohkem mineraale ja vitamiine kui kurgiga, mis pole üllatav, kuna kurk koosneb suuresti veest. Sellest hoolimata teeb see selgeks, miks kapsatüüpe supertoitude hulka arvestatakse, aga mitte kurki.

Muidugi ei tähenda see, et peaksite sööma ainult brokolit, sest loeb mitmekesisus. Lõppude lõpuks ei pruugi me teada, millised ained võivad kurgis veel peituda, mida me pole lihtsalt veel avastanud. Iga toit on ainulaadne ja kasulik oma keemilises koostises.

5. Millist positiivset mõju avaldavad supertoidud kehale?

Sõltuvalt toidu keemilisest koostisest on sellel kehale erinev mõju. Keegi ei vaidle vastu, et mõned toidud on tervislikumad kui teised. Loodusravi, alternatiivmeditsiini või vanaema rohukapis on sajandeid tervise toetamiseks kasutatud erinevaid taimi. Miks peaks olema üllatav, et eriliste omadustega taimi võib leida ka teistest maailma piirkondadest? Sõltuvalt tüübist peaks supertoitudel olema tervisele ja heaolule üks või mitu järgmistest positiivsetest mõjudest: nad saavad

  • suurendada kontsentratsiooni
  • annavad palju energiat
  • noorendada nahka
  • soodustavad seedimist
  • afrodisiaakum
  • tugevdada immuunsüsteemi
  • pärsivad põletikku


See kõik kõlab esialgu nagu imerohi, kuid tegelikult pole see nii imelik, kui mõelda, kui võimas keha on, kui hoolitsete selle eest ainult korralikult. See viib meid järgmise küsimuse juurde.

6. Kas mul on vaja supertoite?

Üldiselt vajab meie keha võimalikult erinevaid looduslikke toitaineid, mineraale, vitamiine ja kiudaineid. Mida paremini tema eest hoolitakse, seda paremini saab ta töötada.

Nii et kui sööte tasakaalustatud toitu koos hooajaliste ja kohalike toodetega, siis olete tõenäoliselt piisavalt varustatud kõigi oluliste toitainetega. Kahjuks langeb selline looduslikult tasakaalustatud toitumine ajapikku tavaliselt kõrvale.

Kuna paljud inimesed söövad päeva jooksul liiga vähe puu- ja köögivilju, on supertoidud loomulik, praktiline ja kiire viis igapäevase vitamiini- ja mineraalainevajaduse rahuldamiseks.

Eriti taimetoitlastele ja veganitele on soovitatav puuduvate loomsete toitainete kompenseerimiseks tarbida eriti palju tervislikke koostisosi sisaldavaid taimi. Näiteks spargelkapsas on fantastiline kaltsiumiallikas kõigile, kes piima ei joo.

Supertoidud võivad tervislikku toitumist täiendada. Seetõttu ei ole supertoidud tasakaalustatud ja mitmekesise toitumise asendamiseks. Supertoidud võivad aidata meil olemasolevaid puudusi korvata ilma kunstlikke toidulisandeid kasutamata. Kõigil, kellel on näiteks raua- või D-vitamiinipuudus, on soovitatav enne tablettide võtmist teada saada supertoitudest, mis sisaldavad suures osas just neid koostisosi. Kuid arutage seda oma arstiga, et olla kindel!

Ja need, kes puudust ei kannata, saavad kasu erinevate rahvaste teadmistest toitumise kohta. Peotäis toorkakaod on kindlasti tervislikum energiaallikas kui energiajook. Ja kui soovite eksootikat vältida, on ka palju supertoite, mis vajavad lühikesi transporditeid. Värskendava efekti jaoks on ideaalne näiteks metsikute ürtidega roheline smuuti, mille koostisosad saata võimalusel ise korjata.

Millest Oma Maitse värskes sügisnumbris juttu, saab lugeda SIIN