Harjumusi tuleb vaadata üle siis, kui näed, et tulemused ei ole enam need, mida sa tahad. Kui oled kujundanud harjumuse iga päev tegeleda enesearenguga ehk omandada uusi teadmisi, siis võid kindel olla, et oled ise oma elu looja ja ei lase muutustel ilma sinu loata enda elu juhtida.

Kui tahad harjumuste muutmisega alustada, tasub Kai sõnul esiteks teha endale selgeks, miks sa tahad mingit harjumust muuta, miks see on sinu jaoks oluline, mida toob harjumuse muutmine endaga kaasa.

“Kas uus harjumus viib sind edasi sinna, kuhu tahad jõuda? Hinda väga reaalselt, kus sa hetkel oled, et alustada just sellest punktist uue harjumuse kujundamist. Siis tee otsus, et see tuleb sulle kergusega. Tee pühendunud otsus,” ütleb Kai ja täpsustab, et pühendumine nähtub läbi tegude, ehk kui sa hakkad tegutsema, on tehtud pühendunud otsus. Seejärel visualiseeri, milline on su elu uue harjumusega. Hoia sellel fookus iga päev. Kõik see aitab sul olla järjepidev. Järepidevus on kõige võti!

Kõige tähtsam samm on Kai sõnul teha otsus, et tahad seda teha ja oluline on ka usk, et suudad, et oled võimeline seda tegema. “Siis on vaja saada teada ehk kaardistada, millist harjumust tahad muuta, et saada teistsugust tulemust,” selgitab ta.

Tulemusteni ei lase jõuda alateadvuses asuv programm

Tihti kipub olema nii, et teame, et tahame oma elu muuta, aga tegudeni jõuda on raske. “See on nii, sest sind juhib alateadvuses asuv programm, millel on nimeks paradigma. Paradigma on uskumuste, harjumuste ja mõttemustrite kogum,” selgitab Kai, et kõik, mida sa teed, isegi seda, mida mõtled - seda juhib paradigma. “Kui tunned, et hakkad iseendale vastu töötama, siis saa aru, et alateadvuses asuv paradigma teeb seda, mitte sina. Sest alateadvus tahab tuttavlikku, tahab seda, millega ta on harjunud. Nii, et mine vastupanust läbi, mine n-ö endal tee pealt eest ära ja lihtsalt hakka tegema,” soovitab Kai.

Soovitav on alustada ühest või kahest harjumusest korraga. “Liiga palju muutusi kohe alustuseks võib meid lukku panna,” selgitab Kai.