„Seekordse Disainiöö festivali teemat valides lähtusime muutunud olukorrast maailmas, kus disain astub sammu tagasi välise glamuuri osas ning liigub lähemale kestvusele, keskkonnahoiule ning toodetele ja teenustele, mis on kõrge funktsionaalsusega – näiteks lahendavad ühiskonnas mingit probleemi, pakuvad lahendust kriisiolukordades, teevad inimeste elu ohutumaks või aitavad säästa meie aega. Esteetika ja hea vorm jäävad kindlasti oluliseks, kuid rohkem kui kunagi varem peab iga disaintoote loomine lähtuma inimeste reaalsetest vajadustest või sotsiaalsest tellimusest, vältimaks ebavajalikuga planeedi koormamist,“ tutvustas tänavust teemavalikut Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu (EDL) juht Ilona Gurjanova.

Disainiöö korraldamisel võetakse arvesse olukorda maailmas ja Eestis ning vastavalt kohandatakse sündmuste toimumise vormi, kuid hetkel on plaanis kasutusele võtta nii virtuaalsed lahendused kui ka sündmusi kohapeal korraldada, milleks Põhjala ruumikas ala head võimalused annab.

XV Disainiöö festival avatakse Eesti parimaid uudistooteid kajastava tootedisainiauhinna BRUNO 2020 nominentide tööde näitusega Põhjalas ning vaatemängulise Reet Ausi rõivakollektsiooni esitlusega.

Disaininädala kõige pidulikum sündmus on Eesti Disainiauhindade väljaandmine, mida EDL korraldab koostöös Eesti Disainikeskuse, ADC*Estonia, Eesti Kunstiakadeemia ja Teenusmajanduse Kojaga. Lisaks juba mainitud tootedisainiauhinnale BRUNO erinevates kategooriates, mille valib välja rahvusvaheline žürii, selguvad parimad ka graafilise disaini, veebidisaini, teenusedisaini ja noore disaineri kategooriates.

Disainiöö nädal toob publikuni ka rahvusvahelise konverentsi, mis keskendub festivali põhiteemale ja mille teises osas koos Eesti Kunstiakadeemia ja EKA partnerülikoolidega käsitletakse tuleviku disainihariduse suundi. Huvitavate ettekannetega esinevad praktikud, teadlased ja õppejõud UAList (UK), Polimist (Itaalia), Koldgingust (Taani) ja Eesti Kunstiakadeemiast. Ülikoolid on tulnud kokku Erasmus projekti raames, et uuesti mõtestada ja parendada disainiharidus kliimamuutustest tingitud väljakutsete valguses. Reet Ausi juhtimsel viiakse läbi rahvusvaheliste osalejatega paneel Fashion Seeds, kus püütakse leida vastuseid disainihariduse jätkusuutlikumaks muutmiseks.

Tavapäraselt kuuluvad festivali programmi ka erinevad jututoad / Design Talks / nagu „Mina olen Disainer“ ning PechaKucha õhtu põnevate ettekannetega, Disainitänav ja Moepõik, kust saab soetada põnevaid disaintooteid, disainikoolide näitus ja satelliitide poolt korraldatavad näitused, töötoad, esitlused jm põnevat.

Tulemata ei jää ka disainietendus D.O.M „Disain on Moes“ ning väikestele disainihuvilistele suunatud lasteprogramm.

Valdav osa Disainiöö festivali programmist on osavõtmiseks tasuta, pileti või eelregisteerimisega ürituste puhul on vastav info välja toodud sündmuse info juures Disainiöö kodulehel.