Ühisest huvist looduse ja ajaloo vastu otsustasime päeva sisustada Suomenlinna merekindluse ja Korkeasaari loomaaia külastusega. UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluv kindluskompleks laiub mitmel saarel. Teadmiseks esmaminejale: muuseumid ja söögikohad asuvad Iso Mustasaaril (Suur Mustsaar), Susisaaril (Hundisaar) ja Kustaanmiekkal (Gustavi Mõõk), aga sillad viivad ka Pikku Mustasaarile (Väike Mustsaar) ja Länsi-Mustasaarile (Lääne-Mustsaar). Iso Mustasaari praamipeatuses leidsime infopunkti, kust saime kaardiga infovoldiku – ja rännak läbi ajaloo algas!

Hiiglasliku merekindluse ehitust alustati juba 18. sajandi keskel, Rootsi valitsemisajal. Kindlusele pandi nimeks Sveaborg. Rootsi-Vene sõja tulemusena haarati Soome 1809. aastal Tsaari-Venemaa koosseisu ning kindlusemüürid said hilisemates Krimmi sõja sündmustes kõvasti pureda. Soome iseseisvudes hakati kompleksi Suomenlinnaks kutsuma. Teise ilmasõja ajal asusid siin nii allveelaevade baas, õhutõrjeüksus kui ka sõjavangide laager.

Olgu öeldud, et muuseume on siin tõesti igasuguseid! Suomenlinna muuseum tutvustab kindlusrajatise ajalugu; endises vanglas asuv tollimuuseum annab ülevaate Soome salakaubanduse ajaloost, militaarmuuseumis näeb soomlaste relvastust ja varustust möödunud sõdades ning Ehrensvärdi muuseum endises kindluse komandandi elamus annab ülevaate Suomenlinna Rootsi perioodi ajaloost. Lastega tasub minna mänguasjamuuseumi, kus saab teha mõnusat tutvust 19.–20. sajandist pärit leludega. Ja veel: kel huvi, saab külastada teise ilmasõja aegset allveelaeva Vesikko.