Tervislik toitumine: 9 väikest, kuid olulist muudatust menüüs
Paljud usuvad, et tervislik toitumine nõuab suurt pingutust. Sageli arvatakse, et see on seotud rangete ja ebamugavate muudatustega, millega kaasnevad suured rahalised kulutused. Alljärgnevad näpunäited aitavad tervislikku toitumist lihtsamaks muuta ja tervist ning heaolu tõsta.
Tegelikult on mitmeid viise, kuidas oma toitumist märkimisväärselt tervislikumaks muuta, nii et see ei mõjutaks rahakotti.
Ainult mõne väikese muudatusega saate oma igapäevasele toitumisele tervisliku suuna anda. Internetiportaal AskelTerveyteen.com pani kokku soovitused, mida järgides saab tervist paremini toetada.
1. Kasutage vähem soola
Antud soovitus on oluline, sest sool mõjutab meie tervist negatiivselt. Liigne soola kasutamine võib põhjustada kõrget vererõhku, vedeliku kogunemist kehas, seedehäireid ja kardiovaskulaarseid probleeme.
2. Kasutage ürte ja vürtse
Vürtsid ja ürdid muudavad söögid rahuldust pakkuvaks kogemuseks ning neid saab kasutada ka soola asendamiseks.
Kuna igal vürtsil on oma eriline maitse, seega saate neid kasutada toidule iseloomu andmiseks. Nii ei vaja te enam nii palju soola kui varem, aga hea maitseelamus on tagatud.
3. Vähendage suhkru tarbimist
Tõestatud on, et rafineeritud suhkur on otseselt seotud rasvumise, diabeedi ja paljude teiste tõsiste haiguste ning probleemidega.
See ei tähenda aga, et peate magusate toitudega hüvasti jätma. Õnneks on tänapäeval palju tooteid, mida saab kasutada toidu magustamiseks, ilma et see kahjustaks tervist. Proovige näiteks mett.
4. Nautige puuvilju
Samal ajal on nende eeliseks see, et puuvilju on lihtne kasutada ebatervislike hõrgutiste ja suupistete asendamisel. Kasutage puuvilju tervislike toitude valmistamiseks, võimalusi on lugematu arv. Proovige näiteks salatit, millele annab suurepärase maitse õun, pähklid, ananass ja mango!
5. Nautige rohkesti köögivilju
6. Valmistage ahjus rohkem toitu
Paljudele meist meeldib praadida peaaegu kõike. Pannil praadimise asemel tuleks siiski proovida leida uusi toiduvalmistamise viise. Paremad võimalused on näiteks aurutamine või ahjus küpsetamine.
Nii saate muuta oma söögikorrad tervislikumaks, kuid samal ajal võite avastada, et teile meeldivad teistsugusel moel valminud toidud rohkem kui praetud toidud.
7. Lugege hoolikalt tootekirjeldusi
Pakendatud toidumärgiste nõuetekohane lugemine on tervise jaoks väga oluline. Miks?
Asi on selles, et mõnikord müüakse toitu sõnadega “suhkruvaba” või “looduslik”, isegi kui need kirjeldused sisaldavad vähe tõde. Hankige õiget teavet selle kohta, mida ostukorvi panete, et saaksite tervislikke valikuid teha.
8. Sööge vähem tööstuslikult töödeldud tooteid
Pidage ka seda põhipunkti meeles: kui soovite toiduga oma tervist parandada, tuleks võimalikult palju vältida tööstuslikult töödeldud tooteid.
Sellised tooted sisaldavad ohtralt säilitusaineid, mis võivad pikema aja jooksul põhjustada mitmeid terviseprobleeme. Mida looduslikumat toitu sööte, seda paremini hoiate oma tervist.
9. Tehke ise süüa!
Endale ise süüa tehes teate täpselt, millest see koosneb ja teil on ka ülevaade meetoditest ning hügieenist!
Millest on juttu Oma Maitse värskes suvenumbris, vaata SIIN