Nasva lestakohvikute päeva üks korraldajatest, Piret Kuldsaar rääkis Oma Maitsele toimunud üritusest lähemalt:

"Nimi lestakohvikud ei tähenda, et kaheteistkümnes sel aastal osalenud kohvikus ainult seda kala pakuti. Vähemalt üks toode pidi olema kalaga. Lisaks pakuti palju muud head ja maitsvat. Kohvikutest sai lesta, ahvenat, haugi, särge, angerjat, linaskit, kilu ja sinimerekarpe. Menüüdes esinesid need suitsutatuna, praetuna, uhhaana, supina, kotletina, kuivatatuna või hoopis piruka sees."

Teekonda kohvikutesse oli osalejatel võimalik ette võtta nii jalgratast kui paati kasutades, sest ürituse korraldajate eesmärgiks oli lisaks lestakala propageerimisele ka inimesi vähem autodega liiklema suunata.

Küsisime Nasva alevikuvanemana tegutsevalt Piret Kuldsaarelt, milline aeg on lestapüügiks parim ja mida maitsvat saab teha kõhnavõitu lestast?

"Lestapüügiks parim aeg on juuli-august. Augustis on lest kindlasti juba paks. Septembris ka, aga siis on seda keeruline kuivatada. Vanasti taheti sel ajal juba võrguräime. Lest unustati siis ära. Igal kalal on oma aeg," rääkis Kuldsaar.

"Lahjat lesta kuivatada ei soovita, muidu jäävad ainult rood järgi, pigem võiks seda praadida. Pannil paisub lest vähe paksemaks ja nii saab maitse suhu. Kõige paremad kuivatamiseks on ikka väiksed paksud lestad," lisas ta.

Kust saab Saaremaal värsket lesta osta ja mis on kilo hind?

"Lesta saab osta ümber terve Saaremaa ranniku. Tuleb otsida kontakte, igas rannas on mõni kalur. Poodides on ka lest müügil, aga siis ei pruugi teada, mis kaupa saad. Hinnad jäävad 2-4 euroni."