Oma Maitse uuris Haanjamaa metsamoorilt Kiireke Ruth Rügalt, milline on kõige parem viis murakate hoiustamiseks ja mida head sellest toitvast marjast valmistada?

"Parimad hoidised saab päikeseküpsetest marjadest. Korilasena on mul kurb vaadata "marjalisi", kes jooksevad tooreid murakaid võidu korjates rabas ringi.

Päikeseküps mari.
Murakatest on mõttekas moosi teha ja kuna tegemist on gurmeemoosiga, siis see sobib suurepäraselt nii magustoitude (jäätiste, kreemide, vahtude) maitsestamiseks, kui ka juustukõrvaseks. Kellel marju rohkem käes, siis pannkookidele muidugi ka," rääkis Kiireke.
 Pooltoores mari.
Kiireke valmistab talveks murakatest kolme moosi: klassikaline keedumoos murakatest (marjad + suhkur), ilma seemneteta keedumoosi ja vähese suhkruga toorhoidist sügavkülma. Murakatest saab teha ka kompotti ehk murakaid siirupis ja murakalikööri. Kompoti ja likööri jaoks peaks mari olema korjatud poolküpsena.
Moosimari vahetult rabast koju jõudes.

Metsamooril jagub murakatega seoses häid soovitusi veelgi: "marjade taga olevatest tupplehtedest saab keeta teed. Seemneta moosi valmistamisel pange välja sõelutud seemnetele vesi peale, segage ja laske üleöö jahedas seista, sõeluge uuesti ning kosutav jook ongi valmis. Soovi korral magustage jooki, kas mee või suhkruga," ütleb ta.