Punktid, millele enne otsuse langetamist mõelda:

Uusarendused

Hind: Tihti ollakse arvamusel, et uusarendused on esimeseks koduks liiga kallid ning kindlasti on need oluliselt kallimad juba varem valminud korteritest. See arvamus ei pea aga alati paika. Hind sõltub suuresti asukohast.

Kui rääkida Tallinna lähipiirkondadest, siis Saku ja Saue puhul võib küll öelda, et uusarenduses olevad korterid on kallimad kui valmis korterid. Kui vaadata aga näiteks Viimsit, siis sõltuvalt korteri suurusele on valmis korterite hinnad juba väga lähedased uusarenduses olevate korterite hindadele. Peetris aga on praktiliselt igas suuruses korterite hinnad samad nii uusarenduste kui ka järelturul leiduvate korterite puhul.

Asukoht: Kui tahta kindlasti kodu uusarenduses siis võib saada probleemiks see, et soovitud asukohas kodu ostmiseks parasjagu puuduvad uusarendused või ei ole pakkuda enam sobivas suuruses kodu. Kui vaadata aga asja teist külge, siis uusarendusi rajatakse enamasti väga hea miljööga ja väärtuslikesse kohtadesse mis omakorda hiljem ise korterit müües võib tõsta kinnisvara väärtust. Iga arendaja tahab, et just tema poolt loodud kodud oleks erilised. Kui jätta endale valikuvabadus asukoha osas ja mitte piirata end konkreetse piirkonna eelistamisega, võib leida endale väga põnevaid väljundeid.

Kvaliteet: Kindlasti tuleks kontrollida uusarenduste puhul arendaja ja ehitaja tausta. Mainekate kinnisvarabüroode ja korralike ehitusfirmade poolt ehitatud uusarendustes ei tohiks kvaliteedi pärast muretseda. Veel üks nüanss, mida arvesse võtta on see, et uusarenduse puhul ei ole korteris keegi varem elanud ning ei pea muretsema, kas eelmine omanik on korterit heaperemehelikult hoidnud või mitte.

Järelturul leiduvad korterid

Hind: Leidub veel palju piirkondi, kus järelturu korterid on soodsamad kui uusarenduses. See tähendab väiksemat pangalaenu ja otse välja ostes jääb rohkem raha kätte kodu sisustamiseks või muudeks kulutusteks. Rääkides Tallinna lähipiirkondadest, siis näites Sakus ja Sauel võib saada valmis korteri sõltuvalt korteri suurusest ca 20 000 — 60 000 eurot soodsamalt kätte kui kodu uusarenduses.

Asukoht: Valmis korterite puhul on väga suur pluss see, et kui kodu soovitakse osta mingisse kindlasse piirkonda, on enamasti mõni elamine alari saadaval. Ühtlasi on ka valikuvabadust natukene rohkem, sest ka kindla piirkonna siseselt on kohad, mis on näiteks infrastruktuuri osas paremas positsioonis kui teised. Olgu see siis näiteks bussipeatuse lähedus uuele kodule, või jalutusteekonna pikkus lähimasse poodi. Uusarendused aga luuakse tavaliselt kohtadesse, kus eelnevalt kinnisvara ees ei ole, seega tihti on valikuvõimalused nendega pisut väiksemad.

Kvaliteet: Valmis korterite puhul on plussiks see, et seal on keegi juba eelnevalt elanud ning kui on ilmnenud mingeid ehitusliku kvaliteeti puudutavaid probleeme, siis tavaliselt on need kõik juba lahenduse leidnud. Ühtlasi on probleemid juba teada ning praegune omanik saab uue omaniku kõigi vanade ja potentsiaalsete tuleviku probleemidega kurssi viia. Küll aga peavad maaklerid tihti tõdema, et mitte kõiki kortereid ei hoita heaperemehelikult — seega tasuks valmis korterit ostes vaadata objekti ka selle pilguga, et kas ja kui palju tuleb arvestada kodu renoveerimisele või korrastamisele minevate kulutustega.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et nii nagu iga asjaga, on nii uusarendustesse plaanitavatel kodudel kui ka järelturu korteritel omad plussid ja miinused. Uusarendused ei ole enam alati oluliselt kallimad kui valmis korterid, kuid kõik sõltub piirkonnast. Valikuvabadust on valmis korterite osas natukene rohkem seega tihti leitaksegi oma esimese kodu just sellest segmendist.