Mis on Prosecco?

Prosecco on vahuvein, mida valmistatakse Glera (Prosecco) viinamarjadest Kirde-Itaalias Veneto ja Friuli- Venezia Giulia piirkonnas. 2009. aastast tohib Proseccoks nimetada vaid selles regioonis valmistatud vahuveini. Enne seda oli Prosecco viinamarjasort,mida kasvatati mujalgi, näiteks Argentiinas, Austraalias, Brasiilias, USA-s jm, ning sellest toodetud vahuveini nimetati samuti Proseccoks. Glera on Prosecco viinamarjasordi pärisnimi.

Aina parem ja aina menukam

Esialgu oli Prosecco väikese alkoholisisaldusega magus ja kerge mulliga vein, mida enamasti müüdi plekkpurkides. Veinivalmistustehnika arenedes paranes veini kvaliteet: mullid muutusid intensiivsemaks ja peenemaks, vein oli vähem magus, täiustusid aroom ja maitse. Pärast kvaliteedi paranemist saigi alguse Prosecco-buum – jook oli soodne, samas hinna-kvaliteedi suhtelt paigas, inimestele meeldis selle aromaatsus ja puuviljasus ning see polnud kontkuiv.

Prosecco sildilugemise abimees

Frizzante ehk poolvahuvein, millel mull veidi lahjem ja alkoholisisaldus pisut väiksem. Etiketil vino frizzante.

Spumante ehk „päris” vahuvein korraliku mulliga. Tihti seda etiketile ei märgita.

• Treviso – Prosecco valmistamise piirkond.

• Conegliano ja Valdobbiadene imeilusates külades valmib kõige parema maitse ja kvaliteediga vahuvein. Etiketil võivad olla märgitud nii mõlemad kui ka ainult üks küladest.

Millesimato ehk vintage – ühe aastakäigu vahuvein. Prosecco (nagu teisedki vahuveinid) on mitme aastakäigu segu, kuid parimatel aastatel ja parimatest viinamarjadest tehakse ka Vintage Proseccot, mis on maitselt elegantsem, tugevama mulliga ja komplekssem. Etiketil on märgitud aastakäik.

Prosecco suhkusisaldus tekitab veidi segadust

Suhkusisaldus Proseccos tekitab segadust kõige enam, sest termin extra dry viitaks justkui eriti kuivale vahuveinile, kuid tegelikult tähendab hoopis vastupidist – kuivale on ekstra suhkrut lisatud. Kui soovid kõige kuivemat Proseccot, siis otsi etiketilt terminit brut.

Prosecco suhkusisaldus:

• brut – kuni 12 g suhkrut liitri kohta;

• extra dry – 12–17 g suhkrut liitri kohta;

• dry – 17–32 g suhkrut liitri kohta.

Annamari Nikkel.

NÕUANDEID SERVEERIMISEKS!

• Mida magusam on vahuvein, seda külmemal temperatuuril seda serveeri.

• Lisades Proseccole 1/3 osa virsikumahla, saad Itaalias armastatud kokteili – Bellini.

• Serveeri Proseccot vahuveiniklaasi asemel valge veini klaasist – nii tulevad mõnusad pirni-, õuna- ja pähkliaroom ning -maitse kõige paremini esile.