Võõrad inimesed. Eriti on võõraste suhtes pelglikud kassid, kes pole kuigi suhtlevad. On kasse, kes on julged ja tulevad esimesel võimalusel end võõrastele tutvustama. Samas leidub kasse, kes peidavad end võõraste tulekul ära. Rolli mängib ka võõraste käitumine, sest mõned inimesed võivad kassis hirmu tekitada rohkem kui teised.

Uued koduloomad. Kassidele võib tekitada stressi ka uus koduloom, näiteks uus kass. Kassid on kinni oma rutiinis. Uue pereliikmega muutub tahes-tahtmata kassi eluolu. Seetõttu on äärmiselt oluline, et mõlemad kassid saaksid omavahel tuttavaks. Esmalt peaksid kassid omavahel teineteise lõhnadega harjuma. Sageli kipuvad inimesed kasside tutvustamisel kiirustama, kuid hirmul kass vajab rohkem aega.

Tundmatud esemed. Üldiselt pole elutud asjad kassidele hirmsad. Kui eluruumidesse ilmub aga miskit uut ja suurt ning kui see lõhnab tagatipuks veidralt, võib see kassi hirmutada. Selleks võib olla näiteks mõni suurem mööbliese. Kassil on vaja sellega harjuda ja see võib võtta pisut aega. Kassidele võivad hirmu valmistada ka esemed, mida nad kunagi varem näinud pole.

Ehmatavad mängud. Kui inimesed satuvad kassiga mängides liiga hoogu, võib see kassile hoopis ehmatavalt mõjuda. Pole mõistlik kassi näo lähedale panna äkiliselt uusi asju, sest see pigem ehmatab kassi kui tekitab talle mängutuju.

Vali heli. Kuna kasside kuulmine on inimese omast oluliselt tundlikum, siis igasugused valjud helid ehmatavad kassi. Eriti kui need tulevad üllatuslikult.

Avatud alad. Kuna kassid on iseloomult kiskjad, on neil loomulik tahe end kuskile peita. Kui ruum on aga liialt lage ja kassi jaoks pole kohti, kuhu peitu pugeda või millele ronida, siis ei pruugi kass end kuigi turvaliselt tunda. Oleks hea, kui kassil on kas või oma pesa, kuhu ta saab soovi korral peitu pugeda.

Kodust eemalolek. Nagu ennist mainitud, on kassidele väga oluline rutiin. Sama oluline on nende jaoks keskkond, milles nad elavad. Kui kass viiakse kodus tundmatusse keskkonda, tekitab teadmatus kassis ärevust ja stressi. Kass vajab palju rohkem aega uue keskkonnaga harjumiseks. Niisiis tasub järele mõelda, kas on mõtet kass kaasa võtta, kui minnakse paariks päevaks puhkusele.

Karistus. Kui kass teeb miskit valesti ja selle tagajärjel teda lüüakse, tekitab see kassis stressi. Ta tunneb end ohustatuna. Kui karistamine muutub pidevaks, kaob kassil peremehe suhtes ka usaldus. Kui kassi käitumine on muutunud halvaks, on mõistlik konsulteerida spetsialistidega, kes oskavad soovitada häid nippe.

Allikas: petmd.com